Maak er een zomer van NIX van!

Het is zomer, voor jongeren een prachtige tijd. Dat betekent zonnen, BBQ'en, ijs eten, lekker ontspannen. Om twijfels te voorkomen, wees duidelijk naar uw kind. Dus niet roken en niet drinken onder de 18 jaar.

Waarom is drinken en roken schadelijk?

Kinderen zijn nog volop in de groei. Tabak en alcohol zijn dan extra schadelijk voor de gezondheid. Het beschadigt onder andere de hersenen en longen. Kinderen die (veel) alcohol drinken presteren slechter op school. Ook krijgen zij vaker te maken met agressie, ongelukken en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bovendien hebben kinderen die op jonge leeftijd starten met alcohol, een grotere kans om op latere leeftijd alcoholproblemen te krijgen.

Waarom is erover praten en afspraken maken belangrijk?

Als ouder heeft u meer invloed dan u misschien denkt als het gaat om roken en drinken. Blijf in gesprek met uw kind, vertel over de risico’s en maak samen afspraken. Uit onderzoek blijkt dat dit echt helpt. Kinderen beginnen later met drinken en ze drinken minder. Ook komt roken minder voor bij deze kinderen.

Weten hoe u als ouder het gesprek met uw kind aangaat over NIX18 deze zomer?

Kijk op nix18.nl of helderopvoeden.nl voor handige tips.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Voor vragen en ondersteuning op het gebied van alcohol, roken en opvoeding kunt u ook terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Oldebroek. U kunt dagelijks contact opnemen via telefoonnummer 038 799 90 08 (bereikbaar tussen 09.00 en 12.00) of mail naar info@cjgoldebroek.nl. Kijk ook eens op www.cjgoldebroek.nl.