Nul, noppes, nada

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Nul, oftewel een thema van niets. Maar toch, zelfs zoiets als nul is heel subjectief. Nul nieuwe coronabesmettingen in een week tijd is een mijlpaal. Voor het eerst in meer dan een jaar geen nieuwe corona-gevallen, ik zou de vlag er bijna voor uit hangen. Nul auto’s die finishen voor ‘onze Max’ was ook geweldig en terwijl ik dit schrijf ben ik benieuwd naar de race van komend weekend. Maar nul doelpunten scoren in een willekeurige voetbalwedstrijd is dan weer niet zo fijn. Ik heb mijn oranje spulletjes maar weer opgeborgen voor een volgend toernooi. Laten we snel terug gaan naar de positieve nul: nul besmettingen. 

Natuurlijk gaat het niet echt om dat cijfer nul, maar deze ontwikkeling laat wel zien dat we nu toch echt op de goede weg zijn. Een meer onbekommerde zomer, met meer mogelijkheden om te doen wat je leuk of belangrijk vindt. Sporten, musea, cultuur, muziek maken of gaan beluisteren, vakantie al dan niet in eigen land. En misschien ook wel minder thuiswerken. Dat laatste geldt in ieder geval voor de ambtenaren op het gemeentehuis, althans voor hen die dat willen. We zien evenementen weer opkrabbelen en ook jaarmarkten mogen weer. Zelf vergaderde ik met een schoolklas kinderen, mocht ik op het Agnietencollege certificaten uitdelen, kan ik weer op bezoek bij jubilerende bruidsparen en heb ik ook alweer een aantal bedrijfsbezoeken afgelegd. Zo staat, bijna twee jaar na mijn komst naar Oldebroek, de kennismaking met inwoners en ondernemers weer volop op de agenda. En daar ben ik blij mee!

Natuurlijk, we blijven voorzichtig. Met of zonder vaccinatie, dat is echt nog even nodig. Ik hoop dat we dat dus ook echt met elkaar gaan doen, nog even opletten. En zolang we de 1,5 meter afstand handhaven is er weer heel veel mogelijk. Gezond Boeren Verstand blijft trouwens ook heel nuttig. Bent u ergens en voelt dat niet goed? Zorg dan dat u die situatie uit de weg gaat. Zoek een andere route, kom later even terug of stel uw bezoek uit tot een ander moment. Voelt u zich toch nog prettiger met een mondmasker, doe het dan gewoon op.

Met nog twee weken voor de boeg voordat de zomervakantie in deze regio ook echt los barst hoop ik dat we de nul nog een tijdje op ons zogenaamde scorebord kunnen houden. Ik zou, met een knipoog, willen zeggen ‘op naar een zomer van niks’. Pas goed op uzelf en de mensen om u heen. En dan wens ik u nu al een fijne en vooral gezonde zomer toe!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester