Zo trouw als een hond

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

U weet het misschien al, wij hebben een hond. Er zijn hondenmensen, kattenmensen, en er zijn mensen die het niet uitmaakt. Tot die laatste groep behoor ik. Vanwege een allergie voor katten bij een van onze zoons hebben we al jaren geen kat meer gehad. Nu dus wel een hond; een jong beest nog. Onstuimig, groot, druk en bij vlagen nogal gestoord. Toch genieten wij erg van haar. Een hond, maar ik denk een ander huisdier ook, zorgt ervoor dat je niet thuis komt in een leeg huis. Er is altijd iemand blij dat je er weer bent; al is het maar omdat je misschien wel brokken in de bak gaat doen. Persoonlijk ben ik niet vaak alleen thuis, maar als dat wel zo is dan is in ieder geval de hond er nog. En ja, ook ik ben zo iemand die dan tegen de hond praat.

Vooral de trouw die je als baasje terug krijgt van je hond vind ik zo mooi, het spreekwoord zegt niet voor niets ‘zo trouw als een hond’. Als het goed is kan de hond echt je maatje worden, een vriendje. Een hond kan je beschermen, op je passen. Honden kunnen ook deuren openen, letterlijk en figuurlijk. Veel mensen worden dagelijks geholpen door hun hond. Soms met heel praktische dingen; krant ophalen, afstandsbediening pakken, de lift bedienen of in het geval van een blindengeleidehond de weg wijzen op straat. Maar het kan ook op een ander vlak; sommige honden worden getraind om hun baasjes door angstige situaties heen te helpen, om ze te helpen ontspannen. Of juist om op kinderen te passen, zodat deze niet weg kunnen lopen. Deze honden zorgen, op de een of andere manier, voor vrijheid en openen mogelijkheden voor hun baasjes en soms voor hele gezinnen. Mensen durven met hun hond de straat weer op, een boodschap te doen of kunnen zo weer van de natuur genieten. Hoe mooi is dat! Ook helpt een hond tegen eenzaamheid, niet alleen in huis maar ook daarbuiten. Want als je de hond uitlaat kom je veel gemakkelijker in gesprek met anderen dan zonder hond. Altijd wel iemand die een praatje maakt.

Natuurlijk, je moet er zeker ook wat voor doen! De liefde van een hond krijg je niet zomaar; voldoende eten, aandacht, beweging en een fijn eigen plekje is natuurlijk ook voor honden belangrijk. En dit verhaal is zeker géén oproep om nu allemaal maar een hond te nemen; daar moet je goed over nadenken, tijd voor kunnen en willen vrijmaken. Sterker nog, in de corona tijd zagen we dat veel mensen een hond hebben genomen die nu naar het asiel gebracht wordt omdat het niet te combineren is met het werk. En daar wil ik dan ook voor waarschuwen. Een hond is een relatie voor een lange periode en niet iets dat je zomaar weer weg doet.

Maar waarom dit verhaal dan wel? Natuurlijk, ik deel graag mijn liefde voor honden met u. Maar ik zie ook een vergelijking met relaties tussen mensen, vriendschappen. Ook die is zo belangrijk, maar komt niet zonder er zelf flink in te investeren. Schrijf dat kaartje, zoek elkaar op, lang niet van elkaar gehoord? Doe even een belletje! Ook wij kunnen zo trouw zijn als een hond. Je hoeft elkaar daarvoor niet dagelijks, zelfs niet wekelijks of maandelijks te zien, maar je moet wel op elkaar gericht blijven. En als dat lukt maakt dat het leven misschien wel stukken mooier, met of zonder hond!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester