Oldebroek uit zorgen over kabinetsplan voor wonen in recreatiewoningen
De gemeente Oldebroek is het niet eens met een plan van de regering. Met de ‘concept instructieregel permanente bewoning recreatiewoningen’ moeten gemeenten gaan toestaan dat mensen nog 10 jaar kunnen blijven wonen in vakantiehuizen, als ze daar op 16 mei 2024 al woonden. Dit plan biedt geen structurele oplossing voor de woningnood, maar zorgt juist voor nieuwe problemen.
“De regering wil hiermee mensen helpen die nu al in een recreatiewoning wonen. Zij zouden dan de zekerheid krijgen dat ze daar voorlopig kunnen blijven wonen. Maar wij, samen met de provincie Gelderland, Vitale Vakantieparken en vele anderen vinden dat dit plan geen goede oplossing is voor het woningtekort,” aldus burgemeester Tanja Haseloop-Amsing. “Het staat lijnrecht tegenover zorgvuldig lokaal gevoerd beleid en zorgt voor onwenselijke vermenging van recreatie en permanente bewoning. Gemeenten en provincies moeten zelf kunnen beslissen wat er wel en niet mag op vakantieparken.”
Zorgvuldig lokaal beleid
Oldebroek wil de vakantieparken behouden voor recreatie en toerisme. Al jarenlang voert de gemeente daar beleid op; permanent wonen is hier niet toegestaan. Wel is er een regeling voor mensen in noodsituaties. Bijvoorbeeld bij een woningbrand, scheiding of nieuwbouw van een huis. Dan kan iemand tijdelijk (maximaal 1 jaar) in een vakantiewoning verblijven.
De gemeente heeft eerder onderzocht of wonen in recreatiewoningen soms wel kan. Alleen voor recreatiepark Mulligen en enkele losse recreatiewoningen zijn uitzonderingen gemaakt. In zo’n geval moeten mensen een bedrag betalen voor de verandering van recreatie naar wonen.
Nieuwe problemen
De gemeente maakt zich grote zorgen over de gevolgen van deze landelijke maatregel op het lokale beleid. Het plan helpt niet écht bij het woningtekort, maar schuift het probleem op én zorgt voor nieuwe problemen:
- De voorwaarden voor bewoning zijn onduidelijk en lastig te controleren.
- Gemeenten moeten méér controleren op illegale bewoning; het geldt alleen voor mensen die op 16 mei 2024 al op een vakantiepark woonden.
- Wonen en recreëren raken vermengd, wat tot overlast kan leiden.
- Extra kosten voor voorzieningen (afvalinzameling, infrastructuur en meer).
Brief aan ministerie
Tot en met 22 juli 2025 kan er gereageerd worden op dit plan van de Rijksoverheid. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd aan het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Daarin wordt gevraagd om dit plan niet door te voeren. Oldebroek heeft ook de reactie van de provincie Gelderland mede ondertekend. Ook organisaties zoals Vitale Vakantieparken, VNG, IPO, Hiswa en Recron deelden hebben hun zorgen over dit plan gedeeld.
Wat doet Oldebroek aan het woningtekort
Er wordt actief gewerkt aan de bouw van 1.000 vooral betaalbare en sociale (huur)woningen tot 2030. Daarnaast stimuleert de gemeente zelfbouw via de verkoop van kavels én is er ruimte voor kleinschalige woningbouwinitiatieven op bestaande percelen. Lees meer hierover op www.oldebroek.nl/woningbouw.