De omdenkers van nu

Bericht van burgemeester Tanja Haseloop-Amsing.

Vorige week was ik op kennismakingsbezoek bij het Grinthuus, het dorpshuis van ’t Loo. Ik maakte er kennis met de beheerster en ontmoette een aantal inwoners. Zo fijn om die bezoekjes heel voorzichtig weer op te kunnen pakken! Wat me vooral is opgevallen en bijgebleven is de motivatie en gedrevenheid van de mensen. Ik zag dat dit keer op ’t Loo, maar ik zie dat constant om me heen. Sommige vrijwilligers doen hun ‘werk’ al jaren. En natuurlijk zal er wel eens iets veranderen maar in de grote lijnen is het wat het is. Rijden op de buurtbus, trainen van jeugd op het voetbalveld, bestuurslid zijn van een muziekvereniging of bezoekwerk doen in de kerk, het zijn zomaar een paar hele mooie en waardevolle voorbeelden.

Maar veel van deze functies - het vrijwilligerswerk van zoveel mensen - staan nu op zijn kop. Wat ik fantastisch vind om te zien is dat ondertussen toch ook zoveel ‘gewoon’ door gaat. Nou ja, niet helemaal gewoon. Want veel gaat anders dan anders. Mensen denken erover na wat er wel kan, hoe het wel kan. En doen dat dan vervolgens ook. Met veel creativiteit en flexibiliteit. Om zo weer een steentje bij te kunnen dragen aan een mooi en leefbaar Oldebroek. Zonder te blijven hangen in oude gewoontes. Misschien wel met de wens er op termijn naar terug te kunnen. Maar toch! Bezoekwerk worden telefoontjes, binnen trainen gebeurt nu op het schoolplein en vergaderingen gaan via de computer. De vrijwilligers, dat zijn de omdenkers van nu!

Terugkijkend op de afgelopen weken, maanden overheerst bij mij een gevoel van dankbaarheid en trots. Trots ben ik, op al mijn collega’s die het werk binnen het gemeentehuis voortzetten. Vaak ook zo anders dan dat ze gewend waren. Maar trots ben ik zeker ook op al die vrijwilligers, die creatieve en betrokken mensen, die het werk buiten het gemeentehuis voortzetten. Ik hoop dat u hier mee door blijft gaan. Kijken naar wat wél kan en het vervolgens ook doen! Dat maakt me een blij mens!

Uw burgemeester,
Tanja Haseloop-Amsing