Het hoofd koel houden

Bericht van burgemeester Tanja Haseloop-Amsing.

Het was half maart. En eerlijk is eerlijk; het coronavirus overviel ons toch wel een beetje. Ja, we waren voorbereid. Maar dat het zo heftig zou zijn had ik me vooraf niet kunnen voorstellen.

Scholen gingen dicht en zijn gelukkig nu weer open. Ziekenhuizen waren overvol, maar in Harderwijk liggen er inmiddels geen coronapatiënten meer op de IC. Mensen werden ziek en de meesten werden gelukkig ook weer beter. Maar lang niet iedereen. We moesten afscheid nemen van partners, familieleden, buren, vrienden. Zoveel verdriet! Echt, ik had het niet voorzien!

Tegelijkertijd werd er ook in de afgelopen weken getrouwd; vaak anders dan gepland maar toch zei men volmondig ‘ja’. Vol vertrouwen in elkaar en in de toekomst. Er werden baby’s geboren, geen idee van de bijzondere tijd waarin zij geboren zijn. Een tijd van raambezoek in plaats van kraambezoek. Vorige week konden scholieren de vlag en de tas in de mast hangen. Klaar voor de volgende stap, met de toekomst aan hun voeten. Het feest komt later wel.
Alles is anders en toch gaat er heel veel wél verder. Misschien niet zoals we dat gewend waren, maar we doen het wel. Landelijk zien we dat er wordt gesproken over een tijdelijke coronawet. Hier in Oldebroek zie ik vooral gemotiveerde en enthousiaste mensen die roeien met de riemen die ze hebben. Die er, met elkaar, het beste van maken. Allemaal mensen die het liever anders zouden zien, maar die niet bij de pakken neer gaan zitten. Mensen die uit volle borst willen zingen in de kerk, die langs de lijn willen staan bij de voetbal- of fietstraining, die een arm om iemand heen willen slaan. En nee, dat kan nu nog niet zoals het een paar maanden geleden nog wel kon.

Maar ondanks dat zie ik vooral mensen die het hoofd koel houden. Die moed hebben en vol houden. Die liever geven dan nemen. Het past bij het beeld dat mij geschetst was voor wij naar Oldebroek kwamen. Oldebroekers zijn aanpakkers werd er gezegd. Ik kan het alleen maar onderschrijven; koele aanpakkers!

Uw burgemeester,
Tanja Haseloop-Amsing