Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf: wat kunt u doen?

Door de coronacrisis zijn we noodgedwongen veel thuis. Daardoor kan er extra spanning achter de voordeur ontstaan.

Heeft u te maken met huiselijk geweld? Blijf er niet mee rond lopen en praat er met iemand over. Zoek hulp bij iemand in uw omgeving of bij instanties die u in deze situatie verder kunnen helpen. Geweld in relaties brengt altijd schade. Het geweld laat zien dat u in deze tijd stress en onmacht ervaart. Dat is niets om u voor te schamen. Dat verdient zorg en hulp van anderen.

Tips

Heeft u het vermoeden dat iemand in uw omgeving wordt mishandeld? Een aantal tips om het gesprek aan te gaan met iemand om wie u zich zorgen maakt:

  • Knoop een gesprek aan over iets luchtigs, zodat de ander zich op zijn/haar gemak voelt.
  • Stel open vragen over wat u is opgevallen, zodat de ander kan vertellen.
  • Oordelen helpt niet. Mensen zijn erg loyaal naar hun familie en vrienden. Probeer daarom niet negatief over hen te praten. Ook niet als u zelf boos wordt van wat u hoort. Richt u op de persoon voor u en vraag door.
  • Blijf kalm als de ander tijdens het gesprek erg emotioneel wordt. Probeer hem of haar dan even af te leiden, bijvoorbeeld met een praktische vraag.
  • Doe geen beloftes die u niet kunt waarmaken. Hoort u iets dat niet goed is? Beloof dan niet dat u iets geheim houdt, maar vraag of u de ander mag helpen.

Advies en hulp

Kijk op de website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl wat u kunt doen. Voor advies en hulp kunt u bellen met Veilig Thuis via 0800 2000. Dat kan ook anoniem. Twijfelt u of het wel om huiselijk geweld of ouderenmishandeling gaat? Dan kunt u ook om advies vragen.

Voor advies en ondersteuning kunt u ook contact opnemen met het Sociaal Team via tel. 0525 63 83 33 of mail sociaalteam@oldebroek.nl.