Het zal je maar gebeuren

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Deze week heb ik eerlijk gezegd wel even getwijfeld over het onderwerp van de column. Ik vind het namelijk best een lastig onderwerp. En tegelijkertijd is dat precies waarom u dit nu toch op deze plek leest. Omdat het een lastig onderwerp is waar heel veel mensen niet over willen of kunnen praten. Maar wel een onderwerp waar we met elkaar de ogen niet voor mogen sluiten. Het gebeurt. En ik kan niet uitsluiten dat het ook in onze gemeente voorkomt. Dus ik doe een poging. Zonder de bedoeling te hebben iemand voor het hoofd te stoten, te betuttelen of op een andere manier te kwetsen.
Eerder deze maand, op 15 juni, was het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Wereldwijd wordt er die dag aandacht gevraagd voor het geweld tegen ouderen. In het grote geheel komen er steeds meer ouderen bij, het lijkt dan logisch dat ook het aantal gevallen van ouderenmishandeling toeneemt. Deze vorm van, in veel gevallen, huiselijk geweld is vaak niet erg zichtbaar. Ook is het geen onderwerp waar veel over gesproken wordt. Een taboe, zou ik zeggen. En juist daarom heeft het onze aandacht nodig.

Vormen van ouderenmishandeling zijn bijvoorbeeld verbaal geweld, verwaarlozing en financieel misbruik. Op de Noord Veluwe werken we samen aan het voorkomen van en beter inspelen op dit soort situaties. Daarom is er deze week een regionale bijeenkomst van mensen van verschillende gemeenten, experts en mensen uit de zorg. Op het moment dat ik dit schrijf weet ik nog niet wat daar uit komt, maar alleen al het agenderen van het onderwerp juich ik zeer toe. Want, laten we eerlijk zijn. De jeugd heeft de toekomst, maar zonder onze ouderen zouden we nergens zijn. We hebben veel aan hen, aan u, te danken. Ons respect, onze waardering, onze aandacht is dan zeker op zijn plaats.

Natuurlijk, zoals ook in heel veel andere situaties, kan er ook bij ouderenmishandeling opzet in het spel zijn. Ik wil daar eigenlijk niet aan denken, maar het gebeurt. En ik denk ook in Oldebroek. Maar een andere optie is dat situaties ontstaan, dingen lopen zoals ze gaan. Zaken ontsporen. Er kan dan sprake zijn van ouderenmishandeling terwijl dit nooit de bedoeling was. Zorg groeit boven het hoofd, hulp wordt niet aanvaard, niet toegestaan of niet gezien. Dit zorgt voor schrijnende situaties die we met elkaar moeten zien te voorkomen. We kunnen dat bereiken door goed voor elkaar en dus zeker ook voor onze ouderen te zorgen, maar ook oog voor elkaar te hebben. Wilt u weten wat u kunt doen? Let dan op signalen zoals blauwe plekken, waardevolle spullen die kwijt raken, angstaanvallen, lusteloosheid of angst. En kijk ook eens op de website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Hoewel ik niet blij ben dat dit soort dingen gebeuren, ben ik wel blij met de aandacht ervoor. Want in mijn ogen zouden onze ouderen vooral heel veel moeten genieten van hun welverdiende oude dag. Daar ga ik voor.

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester