Veelgestelde vragen brand Oldebroek

Op dinsdag 1 juni 2021 was er brand bij een bedrijf in Oldebroek. Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen met antwoorden.

1. Zijn er bij dit incident normen voor dioxinen overschreden?

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de stoffen en roetdeeltjes die zijn vrij gekomen tijdens de brand. Uit het onderzoek blijkt dat de dioxine norm niet wordt overschreden.

2. Mag het vee naar buiten?

Ja. Alle voorzorgsmaatregelen worden opgeheven.

3. Mogen koeien buiten grazen?

Ja. Alle voorzorgsmaatregelen worden opgeheven.

4. Kunnen mijn kinderen veilig buiten spelen?

Ja, kinderen kunnen veilig buiten spelen.

  • Het is verstandig om de speelplekken goed te inspecteren. Roetneerslag op speeltoestellen kan met warm water en zeep worden verwijderd;
  • Zichtbare brokstukken kunnen verwijderd worden door ze met handschoenen op te pakken en in te leveren als klein chemisch afval (KCA) bij de gemeente;
  • Gras, waarop wordt gespeeld, kan worden gemaaid. Het gemaaide gras kan worden verzameld en afgevoerd als normaal afval;
  • Ook kunt u bij zichtbare roetvervuiling de toplaag van het zand in de zandbak verwijderen en vervangen door schoon zand.

5. Er zit roet op mijn tuinmeubilair. Wat moet ik doen? 

We raden aan om zichtbare roetneerslag op tuinmeubilair met warm water en zeep te verwijderen. 

6. In mijn tuin zijn bij de brand brokstukken terecht gekomen. Wat moet ik daarmee doen?

Het kan zijn dat u brokstukken roet en verbrand materiaal aantreft. Deze leveren geen gevaar op voor de gezondheid als u het materiaal niet binnen krijgt. Gebruik daarom handschoenen. De brokstukken kunnen verwijderd worden door ze met handschoenen op te pakken, in te pakken en in te leveren als KCA bij uw gemeente. 

7. Is het veilig om buiten te sporten op voetbalvelden en speelvelden?

Buiten sporten op voetbalvelden, speelvelden, buitenbanen en dergelijke is gewoon mogelijk. Wanneer u brokstukken roet en verbrand materiaal aantreft, kunnen deze worden verwijderd door ze met handschoenen op te pakken en bij de gemeente in te leveren als KCA. Uit voorzorg kan het grasveld, waar gesport wordt, worden gemaaid. Het gemaaide gras kan worden verzameld en afgevoerd als normaal afval. 

8. Mag ik nog wel eieren van mijn eigen (hobby)kip(pen) eten? 

Ja. 

9. Ik heb schade door de brand. Wat moet ik doen?

Wij raden u aan contact op te nemen met uw eigen verzekeraar. 

10. Waar kan ik terecht met vragen?

U kunt contact opnemen met de gemeente Oldebroek via 0525-638200. In geval van spoed krijgt u buiten werktijden met doorkiesnummer 5 iemand te spreken die u te woord kan staan.