Dag van de vluchteling

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Vluchtelingen uit Oekraïne domineerden de afgelopen maanden het nieuws en ook wel een beetje mijn agenda. En dat is niet vreemd. Maar ik hoorde ook steeds vaker de opmerking ‘maar er zijn toch ook heel veel andere vluchtelingen?’. En dat klopt natuurlijk. Er zijn zelfs héél veel andere vluchtelingen, niet alleen in Nederland maar ook bij ons in de gemeente Oldebroek. Het leven is, helaas, op heel veel plekken in de wereld niet veilig. Dat maakt dat mensen vluchten; voor oorlog, honger of geweld, om zichzelf te kunnen zijn. Nu het volgende week de dag van de vluchteling is, lijkt het me goed om daar op deze plek eens bij stil te staan.

In Oldebroek hebben we heel veel verschillende nationaliteiten, meer dan vijftig zelfs. Er wonen hier mensen uit Brazilië, Thailand, Rusland, Syrië, Eritrea enz. enz. Daarbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat niet iedereen die uit een ander land hier terecht komt ook direct een vluchteling is. Mensen verhuizen bijvoorbeeld voor hun droombaan. Of voor de liefde. En dat maakt echt wel een verschil. Je hebt dan een plek om je thuis te gaan maken, mensen die je opvangen, wegwijs willen maken. Mensen die het fijn vinden dat je er bent. Hoe anders is dat vaak voor vluchtelingen. Stel je eens voor… Na een lange en onzekere reis aankomen in Nederland, in Ter Apel, in een overvol aanmeldcentrum. Geen ruimte voor jezelf, geen persoonlijke aandacht. Geen plaats om op adem te komen. De stress blijft, dag in dag uit. En ook nacht in, nacht uit. Soms ’s nachts zelfs op een stoel, op de grond of in het ergste geval buiten de poort in het gras. Ongekend voor Nederland. Zoveel onzekerheid; mag je blijven, en zo ja waar kom je terecht? Wat volgt is een periode van maandenlang afwachten, vaak in verschillende AZC’s.

Op dit moment zitten 14.000 mensen die hebben gehoord dat ze in Nederland mogen blijven nog in een AZC. Want er is geen woonruimte. Een enorm probleem. Zeker - niet alleen deze groep heeft woonruimte nodig. Ook uw kinderen of kleinkinderen staan misschien al heel lang ingeschreven. Of u heeft zelf dringend woonruimte nodig. Het is dan heel menselijk om te denken: en wij dan? Ik zou zo graag zien dat iedereen die woonruimte nodig heeft dat kan krijgen in ons land. Daarom moeten we creatief zijn. Nieuwe vormen bedenken waar we, al dan niet tijdelijk, wonen mogelijk maken. Voor onze eigen inwoners maar ook voor een aantal inwoners die we er dan bij zullen krijgen uit andere landen. Iedere gemeente heeft hier een verantwoordelijkheid.

Als ik daar zo over na zit te denken dan hoop ik van harte dat Oldebroek zich ook dan weer van zijn mooie en warme kant laat zien. Dat we een veilige haven willen zijn voor alle medemensen die dat zo hard nodig hebben. Dat plaats van herkomst er dan niet toe doet. Maandag 20 juni is het de dag van de Vluchteling. Wereldwijd staan we stil bij mensen die, waar dan ook ter wereld, op de vlucht zijn voor honger of geweld. In Oldebroek gaan we er zeker ook aandacht aan besteden. Want het is goed om ons keer op keer te realiseren dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. En dat Oldebroek een heel fijne plek is om te wonen! Zo’n fijne plek gun ik u en ook anderen. U weet wellicht dat ik oorspronkelijk uit Groningen kom, maar ik zou nu toch willen zeggen ‘Er gaat niets boven Oldebroek!’

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester