Lang leve je spullen

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Vintage is hip, hot en bovendien heel milieubewust. Op de televisie, in de woonbladen en op internet gaat het vaak over vintage. Ook over tweedehands trouwens, waarvan ik heb begrepen dat het iets anders is dan vintage. Vintage spullen zijn meestal afkomstig uit de jaren ’20 tot ’80 van de vorige eeuw, tweedehands kan uit een heel andere tijd komen. Soms is tweedehands zelfs nog bijna nieuw! Het is helemaal van deze tijd om eerst te kijken of iets tweedehands gekocht kan worden voordat je het nieuw koopt. En dat is goed, grondstoffen zijn immers schaars en afval is er al meer dan genoeg.

Zelf ben ik vooral gek op vintage spulletjes, zo vond ik onlangs nog weer een paar pareltjes op de markt bij het Boerderijmuseum. Oud servies, een leuke etagère en een authentieke kleine poffertpan. Dat verwacht je toch niet, zomaar even om de hoek! Omdat ik het leuk vind om zo naar mooie dingen te snuffelen en ze dan ook te kopen moet er bij ons soms ook weer ruimte gemaakt worden. Onder het motto ‘weggooien kan altijd nog’ proberen wij dat dan via het internet te verkopen. Ik kan er zo blij van worden als dat lukt. Want deze spullen zijn nog heel goed voor een tweede ronde. En de nieuwe eigenaar is er blij mee. Dat maakt het natuurlijk extra leuk.

Het gaat natuurlijk niet alleen over verkopen. Zo zien we bijvoorbeeld in de opvang van de Oekraïense vluchtelingen en andere noodsituaties dat mensen vrijgevig zijn. Schoenen, jassen, fietsen, babyspulletjes; het is er allemaal. Mensen bewaren het voor, ‘je weet maar nooit’. En dan komt opeens de gelegenheid voorbij er iemand anders blij mee te maken. Dan kan er afscheid genomen worden. Zeker als er heel specifieke vragen worden gesteld is er bijna altijd nog wel iemand die juist dat exacte item nog in de kast, op de zolder of in de schuur heeft liggen. Het is mooi om te zien dat er op deze manier gedeeld wordt. Het is ook mooi dat deze spulletjes weer een bestemming krijgen. Het is geen afval, het is iets waar iemand anders weer blij mee is. Zo is het museumhuis in Arnhem van de Hattemerbroeker theatermaker Jeffrey Koerhuis helemaal ingericht met spullen die gelukkig nog ergens stonden. Wat voor de een ‘waardeloos’ is, kan voor een ander van grote waarde zijn.

Het was de afgelopen week de ‘Week Zonder Afval’. En dat zit ‘m natuurlijk ook of vooral in heel andere dingen. In ‘ouderwetse’ blokken zeep kopen in plaats van zeep in plastic flessen bijvoorbeeld. Maar ook in apparaten of kleding repareren.

Helemaal zonder afval, zo ver zijn wij thuis helaas nog lang niet. Al doen we natuurlijk goed ons best. En dat doen we dan niet alleen deze week, maar gewoon het hele jaar door. Ik hoop dat u daar ook aan mee doet. Door voor het aanschaffen van iets nieuws eerst eens te kijken of het tweedehands te koop is, maar ook door uw eigen overbodige spulletjes een tweede ronde te gunnen. Goed voor de portemonnee en zo kunnen we op een leuke manier met elkaar de afvalberg flink verminderen. Lang leve je spullen!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester