Vroeg op voor de boeren

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Woensdagmorgen een vroege ochtend. Maar niet alleen voor mij. Voor veel boeren, ook in onze gemeente, was het de woensdag van het grote protest. De startnotitie van het Nationaal Programma Landelijk Gebied hakt er voor de boeren fors in. De problemen, de zorgen, de onmacht en de onzekerheid waar de boeren mee te maken hebben gaan mij, het gemeentebestuur en onze raad aan het hart. Daarom vond ik het idee om te verzamelen op het Raadhuisplein mooi.

Bijzonder was de grote hoeveelheid pers. Onze eigen Loco was er, maar ook heel veel regionale en zelfs landelijke media. In totaal stonden er ruim 30 trekkers en meer dan 50 boeren ’s ochtends vroeg bij het gemeentehuis. Voor de agrariërs was er een ontbijtje en een gesponsord lunchpakket.

Ik was blij dat ook gedeputeerde Drenth vanuit Arnhem de reis naar Oldebroek heeft gemaakt. Bij het verbeteren van het perspectief voor onze boeren hebben we de provincie heel hard nodig. De gedeputeerde beloofde de boeren om samen op te trekken in deze moeilijke tijden.

Van alle toespraken, gesprekken en verhalen bleef het verhaal van Rosanne me nog het meest bij. Een meisje van 14 dat maar één grote wens heeft. Ze wil boerin worden. Later, over een jaar of tien, het bedrijf van haar vader overnemen. Dat voortzetten waar al generaties lang hard aan is gewerkt. Door haar opa en oma en door de opa en oma van haar vader. Of dat, met de huidige plannen en aanpak, gaat lukken is maar zeer de vraag.

En zo maken veel boeren zich zorgen over hun bedrijf en over hun gezinnen. Wat kan er wel, wat kan er niet. Ga je nog investeren, kunnen we de investeringen die we hebben gedaan straks nog betalen?

Voor de economie en de werkgelegenheid in Oldebroek is de agrarische sector van groot belang. Dat gaat verder dan alleen de ‘boeren’ zelf. Ik denk dan ook aan loonwerkers, machinebedrijven, transportbedrijven en natuurlijk aan de voedingsindustrie.  

Maar ook voor het behoud van ons cultureel erfgoed is de agrarische sector voor Oldebroek onmisbaar. Boerderijen die al generaties lang in families zijn, boeren die samenwerken met de weidevogelbescherming, natuurbeheer, Klompenpaden, onze streekproducten …

Dat er op het gebied van stikstof iets moet gebeuren, dat is meer dan duidelijk. En dat óók de agrarische sector daarbij stappen moet zetten is helder. Maar de huidige plannen zijn heel ingrijpend en eenzijdig. Ik begrijp daarom goed dat ‘onze’ boeren op pad gingen om hun zorgen te delen met de rest van Nederland. En daar sta ik dan graag een keer extra vroeg voor op!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester