Frisse lucht en een goede bui

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Na sneeuw en ijs genieten we nu volop, althans ik, van de zon. Blauwe luchten en de vogels die tekeer gaan geven me het gevoel dat ik naar buiten wil.
En buiten krijgen we ook daadwerkelijk iets meer lucht, al gaat het met kleine beetjes tegelijk. Middelbare scholieren kunnen weer naar school, al is het nog maar mondjesmaat. En, heel belangrijk, ook de wat oudere jongeren kunnen weer samen sporten. Winkeliers kunnen weer klanten ontvangen, al is het op afspraak. De kappers verlossen ons van de corona-coupe en we kunnen zelfs weer naar de pedicure of de schoonheidsspecialist. Het zijn kleine stapjes die, wat mij betreft, zeker naar meer smaken.

De oproep aan u is natuurlijk ook om, zo veilig als het maar kan, gebruik te maken van de mogelijkheden die er nu zijn. Maak een afspraak om de nieuwe voorjaarscollectie te gaan bekijken of om een rondje door de boekhandel te doen. De winkeliers hebben u nodig!
Tegelijkertijd blijft de horeca nog even dicht. En dat is zuur. Dat begrijp ik maar al te goed. Het is zuur omdat deze ondernemers het financieel heel zwaar hebben. Er valt weinig of niets te verdienen en op je handen zitten is ook niet fijn; zeker niet voor ondernemers. Er zijn zoveel creatieve ideeën en initiatieven, zeker ook in de horeca, alle hens aan dek om er toch nog wat van te maken. Daar heb ik grote waardering voor.

Het stil protest, juist van deze groep ondernemers, begrijp ik goed; het terrasje wat wordt opgezet, zonder dat er klanten ontvangen kunnen worden. Om te laten zien dat de wil er is, dat het vertrouwen er is. Dat het kan, ook op 1,5 meter. Persoonlijk geloof ik ook dat het kan, vanuit de horeca gezien. Het terras zo inrichten dat er genoeg ruimte is, dat moet lukken. Maar als we dan met z’n allen tegelijk naar dat terrasje willen, dan wordt het misschien toch wel lastig. Corona is nog niet weg, wie weet komt die derde golf er binnenkort gewoon keihard aan. We moeten dit echt met z’n allen doen. We hebben elkaar allemaal nodig. Met z’n allen ons verstand gebruiken, elkaar wat blijven gunnen. Dat helpt! Tot we echt meer kunnen hoop ik vooral op een zonnig voorjaar en op veel mensen met een goede bui. Een voorjaar waarin we met al het thuis zijn en thuiswerken ook kunnen genieten van buiten, van frisse lucht.

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester