Uw stem telt

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

De verkiezingskoorts is losgebarsten, eindelijk zou ik bijna zeggen. Voor mijn gevoel duurde het lang voordat de campagne op gang kwam. Misschien ook niet vreemd, omdat ook het campagnevoeren dit jaar anders gaat dan anders. Net als het stemmen zelf overigens. In plaats van één verkiezingsdag hebben we nu op drie dagen stembureaus open, de eerste twee dagen speciaal voor mensen die tot een risicogroep behoren. Mensen die ouder zijn dan zeventig jaar kunnen er bovendien voor kiezen per brief te stemmen. Allemaal extra mogelijkheden in verband met corona. Deze verkiezingen zijn er in de gemeente Oldebroek ook zo’n 550 stemmers die voor de eerste keer mogen stemmen. Nieuwe 18+’ers die voor het eerst echt mee mogen praten over wie ons land moet gaan besturen, over de koers die we gaan varen. Het is lang geleden, maar ik weet het nog wel. Mijn eerste keer stemmen… Online stemwijzers waren er toen nog niet. De info kon je halen uit de krant en tv-debatten en natuurlijk door de gesprekken aan tafel. Het resultaat was dat veel jongeren stemden wat de rest van het gezin ook stemde. Dat is nu vast anders.

Ook rondom het stemmen zelf is een aantal zaken anders dan u gewend bent. Op de stempas leest u dit keer niet welk stemlokaal bij u in de buurt is. Op de achterkant van de kandidatenlijst en op de website van de gemeente vindt u wel een overzicht met alle stembureaus in de gemeente Oldebroek. Hier kunt u, als u de lijst heeft ontvangen, zien dat er nieuwe stembureaus zijn, dat er stembureaus zijn weggevallen en dat er zelfs een ‘drive-through’ stembureau is op de gemeentewerf in Wezep. Stemmen zonder de auto uit te hoeven; dat wil zeggen, als je alleen in de auto zit. Wie niet stuurt moet anders alsnog lopend door de ‘drive-through’. Maar ook op de fiets, scootmobiel, motor of trike ben je welkom in de ‘drive-through’.

Voor de deur van onze stembureaus staat een gastheer of –dame. Deze gastheer of –dame zorgt er voor dat het binnen niet te druk wordt. Binnen in de stembureaus ziet alles er ook wat anders uit dan bij andere verkiezingen. Maar één ding blijft hetzelfde. Het is de bedoeling dat u één vakje rood maakt en uw stembiljet vervolgens in de stembus doet. Daarna telt uw stem mee, en daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Voor mij zijn dit de eerste verkiezingen in Oldebroek. Ik ga dus zeker een rondje langs alle stembureaus maken. En natuurlijk hoop ik een aantal van u dan te zien. Maar liever ook weer niet te veel, als u begrijpt wat ik bedoel. Wat echt belangrijk is, en waar ik dus ook op hoop is, dat we met elkaar de drukte rondom het stemmen kunnen spreiden. Bent u in de gelegenheid om overdag te stemmen? Doe dat dan! En ja, dan misschien een keer niet met het hele gezin samen. Woont u dicht bij een druk stembureau maar bent u in de gelegenheid naar een rustiger bureau te gaan? Graag! Op de sociale media en website van de gemeente leest u er op 17 maart alles over.

Zo kunnen we er samen - gemeente, stembureauleden en kiezers - voor zorgen dat deze verkiezingen veilig en goed verlopen.