Verkiezingsnieuws: Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bent u op 17 maart 2021 70 jaar of ouder? Dan kunt u per brief stemmen. U mag ook gewoon op het stembureau stemmen of een volmacht afgeven. De keuze is aan u.

Hoe werkt het briefstemmen? 

Per post ontvangt u:

  • Stempluspas
  • Briefstembiljet
  • Retourenvelop
  • Uitleg over het briefstemmen

Voor de veiligheid krijgt u de documenten in twee aparte zendingen toegestuurd.

Briefstem opsturen 

U kunt het briefstembiljet met bijgeleverde retourenvelop terugsturen via de PostNL brievenbus. U kunt de retourenvelop ook bij een afgiftepunt inleveren. Dit kan van 10 tot en met 16 maart op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur en op 17 maart van 07.30 uur tot 21.00 uur.

De afgiftepunten zijn:

•    Gemeentehuis, Raadhuisplein 1 Oldebroek
•    De Brinkhof, Mariënrade 3 Wezep

Volmacht en kiezerspas

Wilt u in een andere gemeente stemmen, voor iemand anders stemmen of zelf iemand anders voor u laten stemmen? U heeft dan een kiezerspas of een volmacht nodig. Op www.oldebroek.nl/verkiezingen leest u er alles over. Aanvragen van deze documenten kan tot vrijdag 12 maart 17.00 uur. Een volmacht geven aan een kiezer uit uw eigen gemeente kan via de achterkant van de stempas.

Stembureaus

U kunt in de gemeente stemmen op verschillende locaties. Ook kunt u gebruik maken van een drive-through stembureau. Op onze website staat een overzicht van alle stemlocaties binnen de gemeente.

Druktemeter

Uw stem telt en is belangrijk. Maar door het coronavirus is het ook belangrijk om drukte bij stembureaus te voorkomen. Bij onze stembureaus houden we de drukte goed in de gaten en we delen die informatie graag met u. Via oldebroek.waargajijstemmen.nl is per stembureau te zien hoe het daar met de drukte is gesteld. Dit kan ook al op 15 en 16 maart voor de stembureaus die dan open zijn. Meerdere stembureaus in de buurt? Kijk dan vlak voor vertrek even waar het op dat moment het rustigst is! En is het overal druk? Kijk dan of u op een ander moment kunt gaan stemmen.

Tellen van de stemmen 

De stemmen die zijn uitgebracht in de Immanuëlkerk, de drive-through en bij het Noorderhuukien worden vanaf 21.00 uur geteld in het voormalige LHNO-gebouw (naast het gemeentehuis). Alle andere tellingen zijn in de stembureaus vanaf 21.00 uur.

Deelname centrale stemopneming

De gemeente Oldebroek neemt deel aan het experiment met centrale stemopneming.
Op 17 maart doen de stembureaus een voorlopige telling op lijstniveau.  
De volgende dag worden de uitgebrachte stemmen op de kandidaatsniveau geteld. 
Dit vindt plaats op 18 maart 2021 vanaf 08.00 uur in het gemeentehuis.
De briefstembureaus blijven buiten de centrale stemopneming, zij tellen de stemmen op lijst- én kandidaatsniveau.

Alle tellingen en zittingen zijn openbaar.
Houd wel rekening met de corona maatregelen.

Geen stempas ontvangen, stempas kwijt of beschadigd

Ga naar onze website om een nieuwe aan te vragen of maak een afspraak om deze persoonlijk aan het loket aan te vragen. Dit kan tot en met vrijdag 12 maart uiterlijk 17.00 uur.