Geld is wél belangrijk

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Geld is niet belangrijk, hoor ik soms. Maar deze week is het de Week van het Geld. En dat soort weken zijn er meestal niet voor dingen die niet belangrijk zijn. De Week van het Geld werd officieel geopend door Koningin Maxima, dat zegt natuurlijk ook wel wat. Laten we eerlijk zijn. Geld is héél belangrijk. Vooral als je het niet of niet voldoende hebt. En daarmee hebben, ook in de gemeente Oldebroek, teveel mensen te maken. Je raakt je baan kwijt, je relatie loopt stuk of iets wat vroeger geen probleem zou zijn: je energiecontract loopt af. Er zijn heel veel redenen waardoor je ineens niet meer rond kunt komen.

En neem nou de Oekraïense vluchtelingen. We zitten, als gemeente, momenteel midden in de organisatie van de opvang van deze mensen. Na een veilige plek, een warm bed en een goede maaltijd, een douche en schone kleren is toegang tot het financiële systeem een belangrijke wens. En dat is nog niet zo makkelijk geregeld. De banken in Nederland kijken naar wat er mogelijk is en openen daar waar het kan betaalrekeningen voor vluchtelingen. Want vooral voor deze mensen is geld vaak een probleem. Mensen komen soms met niets aan, kunnen niet bij hun geld en zijn afhankelijk van wat ze krijgen. Gelukkig wordt er veel en gul gegeven. Maar afhankelijk zijn is natuurlijk heel lastig. Voor de Oekraïense vluchtelingen is er inmiddels ook een leefgeldregeling, afspraken over zakgeld zeg maar. Echter moeten gemeenten, ook wij, wel even goed nadenken over hoe we dat moeten en kunnen organiseren. Hoe zorgen we dat het geld bij de juiste mensen terecht komt? En wat doen we als de mensen ergens anders naar toe gaan? Kortom, best een uitdaging. Maar wel een heel belangrijke. Een handschoen die we natuurlijk oppakken en waar we ons best doen voor een goede en snelle oplossing.

Terug naar de Week van het Geld. Deze richt zich in het bijzonder op onze kinderen en jongeren, want juist voor hen is kennis over goed met geld omgaan heel belangrijk. Zeker nu ook de financiële wereld steeds verder digitaliseert. Alleen pakken we het in Oldebroek graag wat breder aan. Want goed met geld om kunnen gaan is voor iedereen heel belangrijk. Daarom vindt u deze week in deze krant een speciale themapagina over geldzaken. Ook wethouder Liesbeth Vos geeft op deze themapagina voorbeelden van regelingen en mogelijkheden die er zijn en klanten en vrijwilligers komen aan het woord. Natuurlijk kunt u veel informatie ook vinden op onze website! 

Kent u iemand die het moeilijk vindt dat te lezen? Bellen kan natuurlijk ook! Geef dan vooral het telefoonnummer 0525 63 83 33 door. Want financiële problemen zorgen voor een steen op de maag, maken je ziek! Alleen al de zorgen kunnen delen en met iemand bespreken hoe je er uit kunt komen kan een hele opluchting zijn. Ik wil hier heel graag zeggen: dit kan iedereen overkomen, het is niets om je voor te schamen. Dus praat er over! Natuurlijk weet ik dat naar zo’n spreekuur gaan een enorme stap is. Maar de mensen die u daar treft zijn er speciaal voor getraind, ze zijn er om u te helpen. Wat ze met u bespreken is vertrouwelijk en u staat er niet meer alleen voor. Maak daar vooral gebruik van!

Tanja Haseloop-Amsing,
burgemeester