Sirenes loeien maandag 7 maart

Vanwege de oorlog in Oekraïne zou onrust kunnen ontstaan door het afgaan van de sirenes, tijdens de landelijke test aanstaande maandag 7 maart. Daarom wordt de maandelijkse test van de sirenes deze keer extra aangekondigd.

⚠️ Let op! Ook aanstaande maandag worden om 12:00 uur de sirenes getest. In verband met de situatie in Oekraïne kan dit testalarm tot onrust leiden. Help ons daarom iedereen eraan te herinneren dat de sirene als test afgaat. Wees voorbereid en lees meer op www.crisis.nl/wees-voorbereid/de-sirene-gaat/.

Maandelijks testalarm

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes in Nederland getest. Zo ook op maandag 7 maart. 

De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Klachten

Klachten over het niet horen van sirenes meldt u via het online formulier van de brandweer.