Veranderingen in de lucht

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Het hangt in de lucht, je merkt het aan alles. De vogels beginnen vroeger, de dagen worden langer en voorzichtig gelukkig ook weer warmer. De winter verdwijnt, de lente komt er aan! Voor mij een zeer welkome verandering. Ik zat mij deze week te bedenken dat er momenteel wel heel erg veel verandert. En ook voor heel veel mensen. Het is opnieuw een heel bijzondere tijd.

Als voorbeeld van zo’n verandering het feit dat we, voor het eerst in precies twee jaar, weer gewoon op kantoor mogen werken. Heel fijn! Hoe mooi het ook is dat we Teams, Zoom en allerlei andere online tools hebben… Ik praat echt liever gewoon persoonlijk met u.

Een heel ander voorbeeld… Met de verkiezingen die net achter ons liggen, wordt ook de samenstelling van de Oldebroekse gemeenteraad echt wel heel anders als dat we de afgelopen vier jaar gewend waren. Er zijn flinke verschuivingen in onze politieke arena. Er is gewonnen en verloren, er zijn nieuwe binnenkomers en partijen die niet terugkomen. Er breekt een spannende tijd aan. We wachten af wat de stem van u, onze kiezers, ons gaat brengen. Maar dat het anders zal zijn dan voorheen, dat is wel zeker.

Niet iedereen kan even goed tegen verandering. Voor de een is het een mooie kans om nieuwe dingen te beleven, voor de ander is het een bedreiging om iets bekends kwijt te raken. Zelf kijk ik graag naar het positieve, nieuwe kansen, ideeën, mogelijkheden. Want door met de hakken in het zand vast te houden aan vroeger wordt het niet persé beter en zeker niet leuker. Meebewegen, een open mind en het vermogen om ook wat te relativeren kan zeker helpen bij het omarmen van nieuwe dingen of situaties. Ook als dat spannend is.

Maar, stel nou dat in jouw land oorlog heerst. Het is er niet veilig en je moet vluchten. Een paar weken geleden zou ik gezegd hebben dat we ons dat in ons werelddeel maar moeilijk voor kunnen stellen. Dat oorlog in Europa iets van vroeger is. Maar ook dat is veranderd. En hoe! Je hoeft de televisie maar aan te zetten en het komt keihard binnen. Het is een situatie waar niemand voor kiest, die niemand wil en die niet snel genoeg over kan zijn. Een situatie die zorgt voor heel veel leed, zowel in Oekraine als in Rusland. Ook mensen die hebben kunnen vluchten van dit verschrikkelijke geweld lijden. Daar en hier. Gelukkig zie ik dat wij er met z’n allen voor zorgen dat we voor deze mensen een fijne, veilige plek kunnen zijn.

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel hulp er, in wat voor vorm dan ook, wordt geboden. De vragen over ‘wat kan ik doen’ zijn voor de verschillende instanties bijna niet bij te houden. Er wordt meegeleefd, meegedacht en gul gedoneerd. En dat doet zo goed. Om toch met een ieder die dat wil van gedachten te kunnen wisselen organiseren we als gemeente, maar samen met de samenwerkende vrijwilligersorganisaties, een inloopuur over het Oekraïne thema. Deze bijeenkomst vindt plaats in De Talter in Oldebroek, donderdag 24 maart vanaf 19.30 uur. Weet dat u welkom bent met uw ideeën, dingen die u wilt delen en ook met al uw vragen. Samen maken we van Oldebroek een liefdevolle en veilige plaats. En volgens mij hoeven we daarvoor niet echt te veranderen, want zijn we al heel goed op weg!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester