Burgemeester sluit woning in Oldebroek

Burgemeester Haseloop-Amsing van de gemeente Oldebroek heeft besloten om een woning aan de Zuiderzeestraatweg te Oldebroek te sluiten voor de duur van 3 maanden. In de woning werd door de politie op 10 januari 2023 een handelshoeveelheid hennep, een doorgeladen vuurwapen en munitie aangetroffen.

Herhaling

Op 2 juli 2022 werd door de politie vastgesteld dat er 1847 gram henneptoppen aanwezig waren in de woning. Hierop heeft de burgemeester besloten de bewoner een last onder dwangsom op te leggen van € 10.000,- om herhaling van zaken te voorkomen. Helaas heeft dit niet tot het gewenste resultaat geleid. Er is er op 10 januari 2023 namelijk opnieuw een handelshoeveelheid drugs aangetroffen samen met een doorgeladen shotgun met munitie. Dat er sprake is van herhaling van overtredingen van de Opiumwet wordt de bewoner zwaar aangerekend. Naast het betalen van de dwangsom van € 10.000,- door de bewoner, acht de burgemeester sluiting van de woning noodzakelijk.

Duidelijk signaal

Met de sluiting wil de burgemeester een duidelijk signaal afgeven. De kweek, opslag van en handel in drugs wordt in de gemeente Oldebroek niet getolereerd. De termijn van 3 maanden zorgt ervoor dat de situatie in en om het pand en de rust in de omgeving wordt hersteld. Gebruik van de woning door mensen uit het criminele circuit is zo niet meer mogelijk en de bekendheid van dit drugspand in het circuit wordt met deze maatregel doorbroken.

Meldpunt ondermijning

Drugshandel is een voorbeeld van ondermijnende criminaliteit. Een vorm van criminaliteit die vaak niet zichtbaar is, maar wel zichtbare gevolgen heeft voor inwoners en bedrijven in de gemeente. Bijvoorbeeld verloedering op straat, verwaarlozing van panden, fraude en witwaspraktijken. Dit kan tot enorme problemen leiden. Denk bijvoorbeeld aan brandgevaarlijke situaties die ontstaan door een hennepkwekerij.

Ervaart u in uw buurt overlast door drugsgebruik of -handel? Of signaleert u verdachte activiteiten in uw wijk? Dan kunt u dit melden bij de gemeente via oldebroek.nl/meldpuntondermijning of bij de politie. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem.