De jeugd heeft de toekomst

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Meivakantie! Voor iedereen fijn, maar volgens mij kijken vooral kinderen ook altijd erg uit naar de volgende vakantie. Weggaan of thuisblijven maakt voor hen niet eens zoveel uit, denk ik. Gewoon het gevoel dat er even niet zoveel hoeft. Geen haast om op tijd op school te komen, geen huiswerk en ook andere afspraken liggen grotendeels stil. Even geen sport, muziek of speelafspraken. Tijd om uit te slapen en leuke dingen te doen.

Nu, in coronatijd, hebben we veel van onze kinderen gevraagd. En dat doen we nog steeds. Een tijd lang niet naar school, niet naar de bios of naar de binnenspeeltuin, afstand houden, niet knuffelen met opa en oma (of met elkaar). Ook gaan veel evenementen en toernooien niet door. Koningsdag was ook dit jaar toch echt weer anders dan anders. Voor iedereen jammer, maar zeker ook voor onze kinderen.

Tegelijkertijd zie ik zoveel mooie en positieve dingen, juist ook uit deze hoek. In onze gemeente, en vast ook op andere plaatsen, werd tijdens de 4 mei herdenking een prachtig gedicht voorgelezen. In Oldebroek hielpen kinderen onlangs nog mee om duidelijke verkeersborden te ontwerpen voor een grotere veiligheid in de buurt en van een jongen uit Wezep kreeg ik een brief met ideeën over de invulling van De Brink. Van een aantal kinderen van de Looschool kreeg ik onlangs prachtige brieven. Hele nette en formele brieven zelfs. Ik was echt onder de indruk. Wat opvalt is dat al deze brieven bol staan van de plannen; plannen die kunnen helpen om meer buiten te zijn, sportief bezig te zijn en meer samen te zijn. Dat spreekt me natuurlijk enorm aan. Niets is fijner dan lekker samen buiten te kunnen zijn, sportief bezig te zijn. Dat geldt overigens natuurlijk niet alleen voor kinderen. Niet voor niets is wandelen momenteel zo’n hit.

Kinderen die meedenken en laten horen hoe zij het graag willen; dat maakt me blij. Participatie vinden we in Oldebroek belangrijk, we hebben er zelfs een eigen naam voor: ‘Oldebroek voor Mekaar’. En natuurlijk gaat het dan niet alleen om volwassenen die hier aan mee mogen doen. Ook de mening en ideeën van onze kinderen tellen mee. Natuurlijk hebben we altijd als het om participatie gaat te maken met meerdere partijen. Niet alles wat iemand bedenkt of wil kan ook. Het is altijd de vraag wat andere mensen van het plan vinden, of er ook nog andere plannen zijn en hoeveel geld er beschikbaar is. Met elkaar in gesprek gaan is dan belangrijk. Samen de situatie bekijken en ook eventuele alternatieven onderzoeken. Zo doen we dat graag, al jaren. Met de jongen uit Wezep spreken we graag verder als we wat verder zijn met de plannen voor de Brink en de kinderen van de Looschool kunnen zeker ook een brief, als corona het toelaat met een uitnodiging, van mij terug verwachten.

Als burgemeester ben ik er voor iedereen, voor alle partijen. Maar zeker ook voor onze kinderen. Want de jeugd, die heeft de toekomst!