Gezond lunchen op basisscholen

Voor de meeste kinderen bestaat de lunch uit een boterham met kaas of hagelslag en ontbreekt het aan voedzame producten. In Nederland is het niet gebruikelijk om veel aandacht te besteden aan een voedzame lunch. Omdat steeds meer kinderen door continuroosters op school eten, zag Goed Bezig Oldebroek hierin kansen en ging aan de slag.

Wat vorig jaar maart ontstond als een idee, werd al snel een project van formaat. Want hoe kun je alle kinderen in het basisonderwijs èn hun ouders/verzorgers bewust maken van een voedzame lunch? Alle benodigde informatie werd verzameld, diverse partijen zoals JOGG NL en het Voedingscentrum keken mee en uiteindelijk is het gebundeld in een boekje van acht pagina’s. Daarin gaat het over welke soort brood en broodbeleg je het beste kan kiezen, maar komen ook tussendoortjes en water drinken aan bod.

Tips en afspraken

De boekjes worden deze maand op alle 13 basisscholen in de gemeente Oldebroek uitgedeeld. ”Het mooie is dat alle scholen hun eigen pagina met schoollogo en lunchafspraken hebben. Dit laat zien dat ook de scholen een gezonde lunch stimuleren. Ook hebben we het laten vertalen naar Arabisch en Tigrinya, zo is het voor bijna iedereen te begrijpen.“ – aldus Laura Daanen JOGG-regisseur bij Goed Bezig Oldebroek. Om de inhoud van het boekje gelijk in de praktijk te brengen, gaan de groepen 7 en 8 in de maand mei aan de slag met de eetmeter. De klassen ontvangen een poster en kinderen mogen een vakje kleuren als zij bruin of volkorenbrood, rauwkost en/of sla in hun broodtrommel hebben. 

”Het doel van dit boekje is om bewustwording te creëren rondom eetgewoontes bij de lunch. Met een broodmaaltijd is niets mis, maar hier kan met een kleine verandering, een grote slag geslagen worden. Voed je lichaam met gezonde en voedzame producten.“ - besluit Laura Daanen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.goedbezigoldebroek.nl of neem contact op met Laura Daanen via LDaanen@oldebroek.nl. Dit laatste geldt ook als jouw kind niet in de gemeente Oldebroek naar school gaat, maar wel een boekje wil ontvangen.