Grondige hekel

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Het zal u niet verbazen, maar ik heb een hartgrondige hekel aan drugs. De gevolgen van verslaving aan drugs zijn groot, niet alleen voor de gebruikers, maar zeker ook voor de mensen daar om heen. Ouders en grootouders, vrienden, mensen van school of werk. Je ziet iemand langzaam wegglijden en het wordt steeds moeilijker om ‘echt’ contact te maken. Je staat aan de zijlijn. Met het gebruik van drugs komt natuurlijk ook de handel in drugs om de hoek kijken. Zonder handel wordt het al snel lastig om aan je voorraad te komen.

Daarom zijn we hier, samen met onze partners, zo scherp op. Het is nog niet zo lang geleden dat we weer een drugswoning hebben gesloten. We doen wat we kunnen om de drugshandel een halt toe te roepen. En dat blijven we doen, zoveel als mogelijk want drugshandel is verboden. Maar niet altijd. We worden de laatste jaren geconfronteerd met drugs die niet verboden zijn, maar wel heel erg schadelijk. Een voorbeeld is 3MMC, een ‘designerdrug’ die enorm verslavend is en levens vernielt. En dat willen we veranderen, dit moet verboden worden! Behalve de situatie goed in de gaten houden en optreden waar dat kan blijf ik aan de bel trekken om de situatie rondom deze designerdrugs 3MMC aan de orde te stellen. Hoe meer er, vooral ook in de politiek, over gesproken wordt, hoe beter het wat mij betreft is. Ik heb daarom, mede namens 22 collega’s in de regio, een brief geschreven naar de Tweede Kamer fracties, minister Grapperhaus en staatssecretaris Blokhuis. Een brief met het dringende verzoek om met voorrang te zorgen voor een verbod op de bestanddelen van deze designerdrugs. Dat zorgt ervoor dat we kunnen handhaven op de handel in en het gebruik van deze drugs.

Ik was blij verrast toen de makers van het televisieprogramma Radar mij benaderden met de vraag om mee te werken aan een zomerspecial, speciaal over 3MMC. Natuurlijk heb ik deze gelegenheid aangegrepen; de opnames waren vorige week en het item wordt eind juni uitgezonden. Weer eens iets heel anders, zo tussen alle vergaderingen door. Ik ben vooral blij met (weer) een mogelijkheid om te pleiten voor een verbod.

Maar zoals heel vaak, is voorkomen beter dan genezen. Daarom blijft u hierover van mij horen. Want niet alleen politiek Den Haag moet op de hoogte zijn. Ook u, als inwoner van de gemeente Oldebroek, moet weten wat de gevaren zijn van het gebruik van en de handel in 3MMC en andere soorten harddrugs. En het is belangrijk dat u weet welke mogelijkheden u heeft om iets te doen.

Ervaart u in uw buurt overlast door drugsgebruik, maakt u zich hier zorgen over of heeft u een vermoeden dat er in uw straat, wijk of dorp wordt gehandeld in drugs? Dan kunt u dit melden via het meldpunt drugs op www.oldebroek.nl. Als u wilt kunt u de melding zelfs anoniem doen. Maakt u zich zorgen en wilt u advies of gewoon even uw verhaal kwijt? Dan kunt u natuurlijk terecht bij het Sociaal team. Ze zitten met een luisterend oor voor u klaar; 0525 63 83 33. Vanuit mijn positie doe ik er alles aan om de invloed van 3MMC en andere harddrugs te beperken. Ik hoop dat u, waar u dat kunt, dat ook doet.

Tanja Haseloop – Amsing
Burgemeester