Niet te missen!

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Ze zijn niet te missen, onze jonge mantelzorgers. Ze zijn niet te missen door de mensen waar ze voor zorgen. Maar ze zouden ook door ons, al die andere mensen, niet te missen moeten zijn. Ze verdienen zo nu en dan extra aandacht, een schouderklopje of een luisterend oor.

Deze week, de eerste week van juni, staat landelijk in het teken van de jonge mantelzorger. Jongeren en kinderen tot 23 jaar die opgroeien met de zorg voor iemand die altijd of vaak ziek is, minder mobiel is, psychische problemen heeft of bijvoorbeeld verslaafd is. Het kan gaan om een broer of zus, een ouder, opa of oma of een goede buur. En ook de zwaarte van de zorg is natuurlijk overal verschillend. Hoe het ook precies zit, de impact is altijd groot. Landelijk zien we dat ongeveer 1 op de 5 jongeren zorgtaken op zich neemt. Voor Oldebroek zou dat ruim 1400 jonge mantelzorgers betekenen. In 2020 reikten we 92 mantelzorgcomplimenten uit aan jongeren en we staan in contact met zo’n 50 kinderen die dagelijks te maken hebben met zorgtaken, extra huishoudelijke klussen of bijvoorbeeld uitgestelde aandacht. De top van de ijsberg dus.

Heel eerlijk, deze Oldebroekse jonge mantelzorgers heb ik nu, op dit moment, nog niet goed in beeld. Ik heb ze, denk ik, nog niet ontmoet. Aan de andere kant weet ik het niet zeker; je ziet niet aan de buitenkant of iemand wel of geen (jonge) mantelzorger is. Het zijn heel gewone mensen, maar met een extra verantwoordelijkheid en soms met heel veel extra verantwoordelijkheid. Mijn respect voor hen is groot; voor alle mantelzorgers trouwens. Maar een klein beetje extra voor deze jongeren. Ga er maar aan staan. Op het moment dat leeftijdsgenoten buiten gaan spelen, met vrienden afspreken of gaan sporten ben jij met heel andere dingen bezig. Het mooie van de jonge mantelzorgers die ik, vanuit het verleden, wél ken is dat ik hen eigenlijk nooit hoor klagen. Voor deze kinderen en jongeren is het gewoon zoals het is. Ze weten niet beter en draaien, naar beste kunnen, mee in het zorgsysteem. Ze krijgen daarin een steeds groter plekje en zijn binnen de kortste keren niet meer weg te denken. Niet meer te missen dus. Het thema van deze landelijke week van de jonge mantelzorger ‘Niet te missen’ is goed gekozen.

Toch kan het zijn van mantelzorger ook zwaar zijn, tegen vallen. En soms is het dan ook lastig om over de minder leuke kanten te praten. Een jongere die mantelzorger is, wil niet ook nog klagen. Belangrijk is om daar niet te lang mee rond te blijven lopen. Zoek iemand op om je hart bij te kunnen luchten, om je zorgen te delen; op school, op het werk, in de kerk of bij de sport. Of bij het Sociaal Team van de gemeente. Doen hoor! En kent u zo’n jonge mantelzorger? Dan weet u vast wat ik van u wil vragen.
In Oldebroek zijn we blij met onze jonge mantelzorgers, maar ze verdienen ook zeker onze zorg en aandacht. Want ook al gedragen ze zich nog zo verantwoordelijk en volwassen, ze zijn het natuurlijk (nog) niet. Ze willen ook zo af en toe gewoon kind kunnen zijn en plezier kunnen maken. Ze willen ook gewoon eens kunnen huilen zonder een schuldgevoel dat ze het alleen maar erger maken. Ze verdienen het die ruimte te krijgen, wanneer en waar dat kan.. In Oldebroek kennen we jaarlijks het mantelzorgcompliment en voor coronatijd organiseerden we zo nu en dan een leuke, ontspannende activiteit voor de jonge mantelzorger. Natuurlijk hopen we dat allemaal snel weer op te kunnen pakken.  Maar ook nu, deze week van de jonge mantelzorger, laten we niet ongemerkt voorbij gaan. Alle jonge mantelzorgers die bij ons bekend zijn, hebben een bakmix ontvangen. Een paar simpele ingrediënten, een niet al te ingewikkeld recept. En ik weet zeker dat er de meest bijzondere creaties uit gaan komen. Dat kunnen we prima aan deze kanjers over laten!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester.