Tijd voor spontane dingen

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Vandaag, nu ik dit schrijf, is het zo ver. De dag dat de eerste coronaversoepelingen in zijn gegaan. De avondklok is verleden tijd, winkelen kan weer zonder afspraak en terrassen zijn beperkt weer open. En gelukkig, het was vandaag heerlijk weer!

Het zijn maar kleine stapjes, deze versoepelingen. Ik weet zelf nog niet zo goed wat ik hier nu van vind. Want, ook al gaan de cijfers in Oldebroek de afgelopen dagen wat beter, in de gemeenten om ons heen is dat nu weer juist niet het geval. We zien aan de cijfers en aan de aantallen mensen in de ziekenhuizen: corona is echt nog niet over, dus we moeten vol blijven houden, voorzichtig blijven en niet de grenzen opzoeken.

Persoonlijk heb ik van de avondklok weinig last gehad, maar het moet me wel van het hart dat ik blij ben hoe de maatregelen hier zijn opgevolgd, zeker ook als we het over de avondklok hebben. Een compliment is daarvoor zeker op zijn plaats!

Wat ik hoop is dat met het versoepelen van de maatregelen ook weer wat spontaniteit terug komt... Ruimte voor ontmoetingen, de mogelijkheid om iets ongepland te kunnen gaan doen. Langs een leuke etalage lopen en zomaar even naar binnen kunnen, een vriend of vriendin tegen het lijf lopen en besluiten samen een kopje koffie te drinken. Voor mij betekent het ook dat mijn kinderen weer op bezoek kunnen komen; kleine dingen die toch echt wel een verschil maken.

Als ik met u, de mensen uit Oldebroek, spreek hoor ik veel verschillende geluiden. Ook dat snap ik. De een kan het niet snel genoeg gaan, wil er graag op uit en mensen zien. Terug naar normaal, liever vandaag nog dan morgen. De ander maakt zich nog steeds grote zorgen. Wil voor niemand een risico zijn en blijft daarom nog steeds zoveel mogelijk thuis. Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn zou het moment van lagere besmettingscijfers in zicht moeten komen. Hopelijk met nog meer mogelijkheden en versoepelingen. Dat moeten we rustig afwachten; en dat is soms best lastig. En tot die tijd hebben we het te doen met de ruimte die er nu is. Gelukkig zijn er veel coronaproof alternatieven ontwikkeld. Zo zijn er dit jaar weer kleinschalige 4 mei herdenkingen, zonder publiek. U kunt op 4 mei vanaf 19.45 uur een mooi herdenkingsprogramma op Loco televisie bekijken. Wat mij betreft een aanrader. En natuurlijk blijven we kijken naar wat er wel kan. In deze periode zie ik dat veel mensen even een paar dagen vakantie hebben. In eigen land, maar toch even helemaal weg. Want hoe mooi het hier in Oldebroek ook is, even in een heel andere omgeving doet vaak ook goed. Als is het maar een dag of een paar uur... Laten we met elkaar de kleine en spontane dingen blijven koesteren, genieten van de extra vrijheid, genieten van de lente!

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester