Ode aan de ouders

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

1 juni is de internationale dag van de ouders. Een mooi moment om hen op deze plek dan nu in het zonnetje te zetten. Dit wordt dus een ode aan de ouders. Aan ouders die nog middenin het spitsuur zitten, die volop aan het zorgen zijn. Soms even niet weten hoe alles rond te krijgen, van hot naar her vliegen. Soms wel heel veel ballen tegelijk in de lucht hebben.

En dit wordt ook een ode aan de ouders waar inmiddels voor gezorgd wordt. Die hun strepen verdiend hebben, missie volbracht. Waar kinderen meegaan naar een afspraak in het ziekenhuis, zorgen voor de boodschappen of even langs komen voor een praatje. Ouders die nog niet gemist kunnen worden. En dan zijn er ook nog ouders die er tussenin zitten. Zelf inmiddels een leeg huis hebben, maar volop worden ingezet om bijvoorbeeld de kleinkinderen op te vangen, de hond uit te laten of te klussen bij hun kroost. Ik zie en hoor het in zoveel verhalen, bij heel jonge ouders en bij mensen die al vijftig jaar getrouwd zijn. Wat is het mooi als het zo kan!

Een ode aan ouders kan je ook een ode aan onbaatzuchtigheid, toewijding en liefde noemen. Want de meeste ouders, zeker in de zogenaamde ‘tropenjaren’, cijferen zichzelf een beetje weg. Toch gaat ieder kind en iedere ouder daarin zijn eigen weg. Opgroeien gaat in fases, en slechts heel zelden zonder hobbels. Ook die hobbels verschillen van huis tot huis en van kind tot kind. Het is niet altijd makkelijk, en de uitkomst is ook niet altijd rooskleuring. Soms moet je je kind loslaten, soms wordt je kind van je weggenomen. Soms kun je je kind niet bereiken of is het onmogelijk om elkaar wederzijds te begrijpen. Dan doet dat pijn, heel veel pijn. Juist door de liefde die je voelt is de onmacht heel moeilijk te dragen. Maar het maakt je zeker niet minder ouder.

In de gemeente Elburg is nu het initiatief van de Moedige Moeders; speciaal voor ouders van kinderen die drugs gebruiken. Een waanzinnig goed, moedig, stoer en belangrijk initiatief. Voor al die moeders, en misschien ook wel vaders, waarbij het pad door drugsgebruik hobbelig en ingewikkeld is. Hoe mooi is het dan om steun, troost en kracht te zoeken bij elkaar. Om je verhaal te kunnen doen en te weten dat je niet de enige bent. Zoek elkaar op!

Eén ding is meer dan helder. Opgroeien gaat niet vanzelf. En opvoeden is geen klus voor ouders alleen. Niet voor niets zegt een Nigeriaans spreekwoord: it takes a village to raise a child. De hele gemeenschap is nodig om kinderen te laten opgroeien. En zelfs dan is er geen garantie dat het altijd goed gaat. Soms moet je dan loslaten, dat accepteren, in liefde. Het moeilijkste wat van een ouder gevraagd kan worden. Maar ook dat doen ouders. Daarom op deze dag van de ouders deze loftuiting, deze ode aan alle ouders!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester