Loopgroep De Gemzen brengt bevrijdingsvuur naar gemeente Oldebroek

Loopgroep Wezep, onderdeel van atletiekvereniging De Gemzen, haalde dit jaar opnieuw het bevrijdingsvuur op uit Wageningen en bracht het naar de gemeente Oldebroek. Ruim 10 jaar geleden deed zij dit ook al eens.

Van Wageningen naar Oldebroek

Bijzonder was dat de lopers in de nacht van donderdag op vrijdag in Wageningen het bevrijdingsvuur meekregen van hun eigen burgemeester. Tanja Haseloop-Amsing is naast burgemeester van de gemeente Oldebroek namelijk ook voorzitter van Wageningen 45, voluit het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. Dit jaar liep de groep een nieuwe route waarbij zij alle kernen van de gemeente Oldebroek aandeed. Bij de finish, op het plein voor het gemeentehuis van Oldebroek, droegen de lopers het bevrijdingsvuur over aan locoburgemeester Liesbeth Vos-Van de Weg. Met de fakkel die zij van de lopers ontving, stak zij de vuurschaal en daarmee het bevrijdingsvuur in Oldebroek aan.

Teamprestatie

Locoburgemeester Liesbeth Vos-Van de Weg sprak van mooi gebaar en een fantastische prestatie. “Een teamprestatie. Samen sta je sterk. Want als je er even doorheen zit, kan een van de teamleden je oppeppen. Je moed inpraten. Je er doorheen slepen. Op dezelfde manier als waarop de militairen er tijdens de oorlog voor elkaar waren. En in bepaalde delen van de wereld er nog steeds voor elkaar zijn.” Aansluitend stond er in het gemeentehuis een ontbijt klaar voor de lopers en hun begeleiders.

Het bevrijdingsvuur

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Meiplein in Wageningen, de stad van de Bevrijding. Het bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Vanaf deze historische locatie vertrekken elk jaar diverse loopgroepen om het bevrijdingsvuur in het land te verspreiden. De loopgroep die het bevrijdingsvuur naar de gemeente Oldebroek bracht, bestond uit 14 hardlopers, 2 fietssters en 2 chauffeurs.  

Loco burgemeester Liesbeth Vos- Van de Weg heeft voor het gemeentehuis het bevrijdingsvuur ontvangen van loopgroep Wezep, onderdeel van Atletiekvereniging De Gemzen.