Hulp bij schulden: saneringskrediet en bemiddeling

In de afgelopen maanden is het saneringskrediet veel in het landelijk nieuws geweest. Bij een saneringskrediet neemt de gemeente de schulden van een inwoner over. Veel inwoners vragen of het in de gemeente Oldebroek ook mogelijk is om een saneringskrediet te krijgen. Het antwoord is ja.

Als u schulden heeft, dan kunt u de gemeente vragen om u te helpen bij het oplossen van uw schuldprobleem. Dit heet schuldhulpverlening. Er zijn twee manieren, namelijk via schuldbemiddeling of met een saneringskrediet.

Schuldbemiddeling

Bij schuldbemiddeling neemt uw schuldhulpverlener contact op met uw schuldeisers om betaalafspraken te maken. Binnen 18 of 36 maanden lost u zoveel mogelijk schulden af. Wat daarna aan schuld overblijft, hoeft u (vaak) niet meer te betalen.

Uw schuldhulpverlener:

  • maakt een plan om uw schulden op te lossen;
  • maakt schriftelijke afspraken met u;
  • betaalt in het begin uw vaste kosten;
  • geeft u weekgeld voor uw dagelijkse uitgaven.

Saneringskrediet

U kunt ook een lening krijgen van de gemeente. Dit heet een saneringskrediet. Bij een saneringskrediet betaalt u de schuldeisers in één keer af met de gekregen lening. Hierdoor heeft u maar 1 schuldeiser, namelijk de gemeente. In de gemeente Oldebroek wordt het saneringskrediet verstrekt door PLANgroep. U moet de lening binnen 18 of 36 maanden met rente terugbetalen aan PLANgroep.

Geen eigen keuze

Welke vorm van schuldhulpverlening u krijgt hangt af van uw persoonlijke situatie. Dat is best ingewikkeld. De schuldhulpverlener bekijkt samen met u uw situatie en bepaalt welke vorm van schuldhulpverlening geschikt is. U heeft niet zelf de keuze of u uw schulden via schuldbemiddeling of via een saneringskrediet gaat aflossen.

Vragen?

Elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur bent u van harte welkom bij het Financieel Spreekuur in De Brinkhof in Wezep. Zij kunnen u helpen met de eerste stap om uw schulden op te lossen. U kunt binnenlopen of een afspraak maken via telefoonnummer 0525 63 83 33 of per mail via sociaalteam@oldebroek.nl. De dienstverlening is gratis.