Blijven aanpassen

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Natuurlijk! Ik wil een burgemeester zijn voor alle inwoners. Daar doe ik mijn best voor. Ik ben op bezoek geweest bij jonge ouders en bij mensen die 65 jaar getrouwd zijn. Ik sprak jonge sporters, muzikanten, vrijwilligers en veteranen. En van al die momenten geniet ik volop.
Maar, eerlijk is eerlijk, wat is het leuk om soms even iets speciaal met jeugd of jonge kinderen te doen. Eerder dit jaar genoot ik bijvoorbeeld van het startschot van de loopfietsrace en deze week mocht ik met  een hele schoolklas ontbijten. Digitaal, dat dan weer wel. Maar, dwars door alles heen, hebben we het wel gedaan.

Terwijl de kinderen in hun klaslokaal genoten van een gezond ontbijtje, deed ik dat thuis. Ondertussen hoorde ik over de ontbijtgewoontes van deze leerlingen en ik kreeg vervolgens mooie vragen op me afgevuurd. Mooie gesprekken, leuke vragen; het helpt relativeren en de zaken van nu in het juiste perspectief te zien. En het maakt voor de kinderen eigenlijk niet zoveel uit, digitaal kan er gelukkig heel veel.

Normaal gesproken vindt zo’n schoolontbijt overigens plaats in het gemeentehuis. De bodes, de beleidsmedewerker en ik zelf natuurlijk ook kijken naar deze ochtend uit. Het bruist en suist, en er gebeurt altijd wel iets onverwachts. Behalve een gezonde maaltijd en een goed gesprek geven we zo ook een inkijkje in het werk van de gemeente. We bezoeken de raadzaal en natuurlijk ook mijn werkkamer. Voor sommige kinderen een hele belevenis, misschien wel alvast een inspiratie voor later. Wie zal het zeggen.

Natuurlijk gaan we later, als het weer kan en mag, dat bezoekje aan het gemeentehuis wat mij betreft alsnog inplannen. Misschien zonder ontbijt, maar wel met evenveel enthousiasme, wat mij betreft.

De jeugd heeft de toekomst; ze zijn flexibel, passen zich gemakkelijk aan en roeien met de riemen die ze hebben. Het is fijn dat nu, in deze fase van de coronacrisis, onze jeugd minder hard wordt getroffen. Dat scholen open blijven, sporttraining mag en kinderpartijtjes gewoon door kunnen gaan. En dan is er nog steeds meer dan genoeg wat anders gaat dan anders. Ook voor onze kinderen en jongeren. We moeten allemaal pas op de plaats maken; het is even niet anders.

Die aanpassingen, maatregelen en de gevolgen daarvan voor de inwoners en de samenleving van Oldebroek zijn fors. Ik hoor daar dagelijks veel over, probeer mee te denken maar kan helaas niet alles oplossen. Als dan, aan het begin van de werkdag, zo’n enthousiaste groep scholieren je ontbijt opluistert, dan kan die dag even niet meer stuk.