Win-Win

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Het is fijn als het mes aan twee kanten snijdt, dan komt er uit een actie meer dan één positieve uitkomst. Ik vind dat leuk, win-winsituaties creëren. Nu in coronatijd moeten we veel dingen anders doen dan anders. Vaak wordt het daar niet beter van, maar soms ook wel.

Neem het mantelzorgcompliment. We waarderen onze mantelzorgers enorm, laten dat jaarlijks merken door de dag van de mantelzorg en het mantelzorgcompliment. Van deze dag wordt altijd grif gebruik gemaakt. Het is natuurlijk fijn om een keer in het zonnetje gezet te worden, dat iemand je hiervoor aanmeldt. Als mantelzorger sta je keer op keer klaar voor iemand in je omgeving. Heel waardevol voor deze persoon, voor andere mensen in het netwerk van deze persoon en voor de samenleving. Dat schouderklopje voor onze mantelzorgers is dan ook meer dan terecht. Maar dit jaar moeten we ook hier anders invulling aan geven. Schakelen en omdenken dus.

Het alternatief waarvoor nu gekozen is, spreekt mij bijzonder aan. Mantelzorgers krijgen dit jaar een aantal munten, deze kunnen zij naar eigen inzicht besteden bij lokale ondernemers. Zelf shoppen, op een moment dat het goed uitkomt. Liefst ook als het niet te druk is. Zo weten we zeker dat mensen iets uitzoeken wat zij leuk vinden of goed kunnen gebruiken. Maar we weten ook zeker dat onze lokale winkeliers er van meeprofiteren. Dat noem ik nou win-win.

Overigens is dit gelijk een oproep aan al onze inwoners, mantelzorger of niet. Aan u dus! Want ‘wees loyaal, koop lokaal’ geldt natuurlijk voor ons allemaal. De sinterklaasinkopen, een verjaardagscadeau, gereedschap, een nieuwe plant voor in de tuin of gewoon nieuwe sokken of onderbroeken; het is allemaal te koop in de gemeente Oldebroek. Naast de reguliere winkeliers zag ik dat er ook andere initiatieven zijn die inspelen op de komende feestdagen; kerken, goede doelen en verenigingen bijvoorbeeld. Door aan zo’n actie mee te doen, helpt u de organisator het hoofd boven water te houden. Je bestelt dus iets lekkers of iets moois, voor jezelf of om weg te geven, en helpt er anderen mee. Ook dat is win-win, en misschien zelfs wel win-win-win!