Gewoon is zo gek nog niet

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Een nieuwe persconferentie, nieuwe maatregelen, ook in Oldebroek snel oplopende besmettingen en weer extra druk op de zorg. Een situatie waarvan ik hoopte dat die niet meer zou komen.
Opnieuw worden evenementen en bijeenkomsten afgezegd. Geen verwendag voor mantelzorgers, juist nu zij dat extra schouderklopje zo hard kunnen gebruiken. Weer meer thuiswerken, mondkapjes terug in de handtas, in de winkels en in het straatbeeld. U mag gerust weten dat ik me hier zorgen over maak.

Misschien maak ik me nog wel meer zorgen over wat corona nu doet met onze samenleving. Over hóe we met elkaar over de situatie praten. Over hoe het gesprek ons uit elkaar drijft; en er steeds minder respect lijkt te zijn voor de ander. Over hoe naar elkaar luisteren op dit onderwerp wel heel moeilijk lijkt te zijn. Over hoe we elkaar de maat nemen zonder te weten hoe het écht met de ander gaat. Ik kom te vaak tegen dat er geen mededogen of begrip is. We lijken slecht te luisteren naar het waarom achter bepaalde keuzes en naar de betekenis van die keuzes voor mensen. Of het nu gaat over principes, zorgen of over niet gevaccineerd kunnen worden. Meeleven met en inleven in de ander lijkt soms ver te zoeken. Dát is waar ik me zorgen over maak.

Toen corona nog relatief nieuw was, was de slogan vanuit het Rijk ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’. En dat is nog steeds zo. Maar het gaat er al lang niet meer over dat we ons allemaal –en dus samen – aan de maatregelen moeten houden. Het gaat er nu ook over dat we het samen leefbaar moeten houden. Dat kan door elkaar ruimte te geven, door naar elkaar te luisteren en elkaar niet zo op de huid te zitten. Door je QR-code te laten zien als dat nodig is, je te laten testen als daar een aanleiding voor is en door thuis te blijven als dat moet. En ja, dat vraagt weer een forse aanpassing van ons allemaal.

Tegelijkertijd vraag ik u: als het angst voor de prik zelf is of misschien gewoon tijdgebrek waardoor u nog niet gevaccineerd bent, zoek dan contact met de huisarts en stel uw vragen. Overweeg uw keuze nog eens. Want hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe beter u zelf beschermd bent en allen die u lief zijn beschermd zijn.

Na het bekend worden van de nieuwste maatregelen hebben wij als gemeente verenigingen, culturele instellingen, dorpshuizen en ondernemers laten weten dat we niet anders kunnen dan deze maatregelen heel serieus nemen. Vooral nu het in onze gemeente echt niet goed gaat. We moeten hierop handhaven. Maar we willen niet alleen de kwade Pier zijn, die rol past ons niet goed. Daarom hebben we al deze partijen uitgenodigd voor een bijpraatmoment over wat en hoe het wél kan. Zo hopen we met elkaar Oldebroek ook deze keer draaiend te houden. Zo veilig mogelijk, maar ook zo gewoon mogelijk. Want het is mij de afgelopen periode wel duidelijk geworden; gewoon gewoon is zo gek nog niet…

Tanja Haseloop - Amsing
burgemeester