Warm en veilig

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Opnieuw hebben we te maken met een crisis. En weer is die van een heel andere aard dan de crisissen hier voorafgaand. Deze energiecrisis raakt ons allemaal. Een crisis waar sommige mensen letterlijk koude rillingen of ‘de bibbers’ van krijgen. Prijzen voor energie, verwarming rijzen de pan uit. Verwarming lijkt onbetaalbaar te worden. Naast dat er veel over de financiële gevolgen wordt gedacht en gesproken zijn er ook andere gevolgen. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. En ook daar moet aandacht voor zijn. Want naast een warme winter gun ik u allen ook vooral een veilige winter.

Wat we zien is dat mensen hun huizen op een andere manier gaan verwarmen. Waar eerder de centrale verwarming vooral moest verwarmen en de hout- of pelletkachel vaak voor de sfeer werd gebruikt, is dat nu soms anders. Mensen gebruiken hun houtkachel vaker en langer, de vraag naar hout neemt flink toe en mensen zijn bovendien sneller door hun eigen houtvoorraad heen. Waardoor (droog) hout ook steeds duurder wordt natuurlijk. En om veilig te stoken is het belangrijk dat het hout goed droog is. Ook is het écht van belang om de kachelpijp of de schoorsteen ieder jaar te laten vegen. De wens om juist nu te bezuinigen snap ik heel erg goed, maar alstublieft… niet hierop! Overigens is ook niet ieder weertype geschikt om de houtkachel te stoken. Dus denk ook aan de omgeving en de buren die bij bepaalde windrichtingen niet uw warmte, maar wel uw rook in huis krijgen.

En dan zijn er nog de ‘Life hacks’ – gezien op Facebook of TikTok. Leuk! ‘Life hacks’ zijn handige weetjes die het dagelijks leven makkelijker of leuker kunnen maken. Bijvoorbeeld: laat de ovendeur open als je de oven hebt gebruikt zodat de restwarmte ‘gebruikt’ wordt. Of een potkachel maken van een oude bloempot en waxinelichtjes. Toegegeven… vaak zien dit soort oplossingen er leuk uit. Helaas blijft het daar soms ook bij. Vaak zijn het brandgevaarlijke projecten met grote risico’s. En, in het geval van de potkachel, wordt uw huis er ook nog niet eens warmer van. Mijn advies? Niet doen!

Maar wat dan wel? In winkels zie ik al dat de voordeuren dicht blijven. Op dat soort dingetjes kunnen we thuis natuurlijk ook letten, waarbij het weer wel belangrijk is om te ventileren. Zelf kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn kinderen een heel, heel grote roze trui – je zou het misschien bijna een jurk kunnen noemen. Heerlijk warm, met capuchon en gevoerd met het zachtste materiaal dat er zo ongeveer te maken is. Maar je moet er wel even aan wennen... Nou ben ik op het moment maar weinig avonden thuis, maar als het dan eens zo ver is dan weet u vast al hoe ik op de bank zit.

Lieve mensen, nog maar een paar weken tot de kortste dag van het jaar. We zitten in de aanloop naar Sinterklaas en Kerst. Hier en daar zie ik in de tuinen, maar ook in de huizen, de kerstbomen verschijnen. Het zijn letterlijk de donkere dagen, maar het is ook wel weer een gezellige tijd van het jaar. Met pakjesavond, kerstmarkten, kaarslicht en zangdiensten. Ik wens u een goede, warme en vooral ook veilige winter toe!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester