Winnend ontwerp textielcontainers onthuld

De afgelopen weken maakten creatieve kinderen uit de gemeente Oldebroek ontwerpen om grijze textielcontainers een nieuw jasje te geven. Op woensdag 30 november is het winnende ontwerp, van de 10-jarige Feline Statema, onthuld in Wezep door wethouder Beerd Flier.

Op haar ontwerp zijn juichende mensen en slierten van kleurrijke kleding te zien. In een handgeschreven brief gaf Feline aan dat ze het ontwerp graag bij haar in de buurt wilde zien. Haar ontwerp is zichtbaar bij de Boni aan de Zuiderzeestraatweg 522 in Wezep. Wethouder Beerd Flier: “We hopen dat de vrolijke tekening van Feline inwoners motiveert om hun oude kleding en textiel vaker in de textielcontainers te doen.”

Bewonersinitiatief

Ook op twee andere textielcontainers in de gemeente verschijnen binnenkort de ontwerpen van twee leerlingen van CBS de Rank in Wezep. Het ontwerp van Chloë (11 jaar) komt bij de Coop in Oldebroek en het ontwerp van Lieke (12 jaar) op de Groote Woldweg in Oosterwolde. Het initiatief om de containers op te pimpen komt van een aantal betrokken inwoners. Zij willen anderen motiveren om zoveel mogelijk grondstoffen, zoals textiel, van het restafval te scheiden.

Milieu-impact van textiel

Uit recente analyses blijkt dat in 2021 gemiddeld zes kilo textiel per inwoner bij het restafval belandde. Milieu Centraal geeft aan dat dit grote gevolgen heeft voor het milieu: ‘’Alleen al de katoenteelt gebruikt een indrukwekkende hoeveelheid water, landbouwgrond en schadelijke bestrijdingsmiddelen”. Als (kapotte) kleding in de textielcontainer komt, kan het gerecycled worden tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal. Kleding die hergebruikt kan worden, wordt verspreid bij onder andere kringloopwinkels. Dit verkleint de impact van textiel en kleding op het milieu.


20221130 Persbericht Winnend ontwerp textielcontainers onthuld - Beerd en Feline

Wethouder Beerd Flier en winnares Feline Statema onthullen haar winnende textielcontainer ontwerp.