Tegengaan ondermijning is gezamenlijke verantwoordelijkheid
In de gemeente Oldebroek zijn gisteren ruim 25 controles uitgevoerd in het kader van de week tegen ondermijning. De politie en de gemeente Oldebroek werkten hierin samen om de bewustwording rond ondermijning te vergroten. De controles zijn uitgevoerd in het landelijk gebied van de hele gemeente.
Burgemeester Tanja Haseloop was bij enkele controles aanwezig. “Geweldig om te zien hoe handhavers van politie en gemeente elkaar vinden in de aanpak van ondermijning. De reacties van de eigenaren van de bezochte percelen waren ook louter positief. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ondermijning tegen te gaan.“
Melden verdachte situatie
De overheid kan ondermijnende criminaliteit niet alléén aanpakken. Meldingen van inwoners en ondernemers dragen eraan bij dat criminele activiteiten worden voorkomen of sneller bestreden. Onderzoek wijst uit dat verdachte situaties niet altijd worden doorgegeven aan de politie, Meld Misdaad Anoniem of de overheid. De overheid en politie roepen getuigen van een verdachte situatie op om hiervan – ook bij twijfel – altijd melding te doen. Inwoners van de gemeente Oldebroek kunnen dit doen door de politie te bellen (0900 88 44), contact op te nemen met Meld Misdaad Anoniem (via 0800 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl), te bellen naar het KCC (0525 63 82 00), te mailen naar ondermijning@oldebroek.nl of dit online door te geven via het Meldpunt Ondermijning van de gemeente.
Op de websites van Meld Misdaad Anoniem en de Rijksoverheid treft u meer informatie aan over ondermijning en tips om ondermijnende activiteiten te herkennen.
Preventief en repressief
Integrale controles helpen mee om ondermijning tegen te gaan. Ze werken zowel preventief als repressief. Deze controles kunnen zich bijvoorbeeld richten op witwassen, drugs gerelateerde criminaliteit, verkeersovertredingen, illegale bewoning, slechte arbeidsomstandigheden en illegale prostitutie.