Herfst

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

De herfst is in aantocht. Het eerste, en als u dit leest ook het tweede weekend, met de corona-check-app zit er op. De een was het misschien al gewend van vakantie in het buitenland, voor een ander een grote verandering. Voor wie gevaccineerd is, is het misschien geen probleem. Als je eenmaal je code op orde hebt tenminste. En dat dat voor sommige mensen best een uitdaging is kan ik goed begrijpen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden en is er hulp beschikbaar.

Voor wie geen prikken heeft gehad is het lastiger. En ook daar merk ik een tweedeling. Sommige mensen gaan ‘gewoon’ voor een test en gaan met hun negatieve testuitslag onder de arm alsnog op pad. Een ander voelt zich nog steeds opgesloten en maakt geen gebruik van horeca, theater of andere gelegenheden waar de QR-code voor nodig is. Het is me in de afgelopen dagen opgevallen dat er veel verschillende manieren zijn om met hetzelfde onderwerp om te gaan. Overigens zonder daar verder iets van te vinden. Zoveel mensen, zoveel meningen!

De gedachte die nog steeds regelmatig bij mij boven komt is dat we vooral niet alles wat weer mag ook moeten doen. Dat, hoewel het echt de goede kant op gaat, corona nog steeds niet weg is. En dat we met elkaar dus nog steeds voorzichtig moeten blijven. Dat doen we in het gemeentehuis, dat verwacht ik ook van scholen, zorginstellingen, sport- en muziekverenigingen en ook van kerken. Geef elkaar de ruimte en respecteer ook de mensen die liever nog wat afstand bewaren.

Deze afgelopen week was ook het prikken zonder afspraak. Niet alleen in Oldebroek, maar in de hele regio. Een uitkomst voor iedereen die er nog niet aan toe was gekomen. De deuren van De Zwikmeule stonden open en ik heb vernomen dat er flink van de gelegenheid gebruik is gemaakt. Mooi om te zien dat dit voor veel mensen een goede toevoeging was. Zo kunnen we de herfst wel in.

Herfst is ook de tijd van de Kinderboekenweek. Dit jaar met een thema dat mij bijzonder aanspreekt: ‘worden wat je wil’. Als burgemeester kan ik daar wel wat mee. Ik vind dat iedereen, en zeker kinderen, hun best moeten doen om te worden wat ze willen. Ik ben heel erg blij dat ik kan zeggen dat dat bij mij is gelukt. En ik hoop dat veel andere mensen ook zo over hun werk of bezigheden denken. Wat je met plezier kunt doen gaat (bijna) altijd beter. Leuk om met (uw) (klein)kinderen over van gedachten te wisselen!
Ik hoop voor ons allen op, wat corona betreft, een rustige herfst. Een herfst met warme familiemomenten, misschien wel met spannende boeken, mooie ontmoetingen en gezellige evenementen die naar meer smaken!

Tanja Haseloop – Amsing
Burgemeester

P.s.: Oktober is ook de maand van de brandpreventieweken. Onder het motto ‘rookmelders redden levens’ is er aandacht voor brandveilig wonen. Vanaf juli volgend jaar zijn rookmelders verplicht in uw woning, maar ik zou zeggen… waarom wachten tot volgend jaar?!