Iedere dag een beetje

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Begin september was het de verspillingsvrije week. In de krant las ik later dat die week dit jaar een groot succes was geweest. Veel media-aandacht en veel mensen die er actief mee aan de slag waren geweest. Heel goed, want minder voedsel verspillen helpt echt! Het is bijvoorbeeld wereldwijd een belangrijke maatregel voor klimaatverandering. Voor mijn man en mij is leven zonder eten weg te gooien al heel lang een ‘way of life’, of op zijn Oldebroeks: het gevolg van gezond boerenverstand. Goed voor het milieu, maar vooral ook voor de portemonnee…

Verspilling tegengaan begint natuurlijk met weten wat je doet, en met weten waar het soms misgaat. Door goed te kijken wat we overhouden en niet meer dan nodig te gebruiken, kunnen we een volgende keer zorgen dat we minder overhouden. En creatief zijn is natuurlijk ook goed. Heel veel gerechten kunnen heerlijk smaken met net wat andere ingrediënten. Zo kan je voor je pastasaus groenten gebruiken die je nog over had. En wist u dat je van overgebleven tomatensaus ook prima een gepureerde tomatensoep kunt maken? En van restjes stoofvlees een mooie ragout voor een pasteitje?

Boodschappenlijstjes maken helpt ook. En vooraf even kijken wat er nog op voorraad is. Je koopt dan gericht en niet meer dan nodig is. Mijn man en ik laten ons bij de vraag ‘wat zullen we vandaag eens eten’ ook graag leiden door de ‘weggooien is zonde’-aanbiedingen. Want weggooien is gewoon heel jammer. Zeker als het eten nog gewoon goed is.

In Nederland verspillen we nu nog zo’n 34,3 kilo vast voedsel per jaar per persoon. Dat moet toch anders kunnen. Op de actie-website van de verspillingsvrije week staat veel info. Er zijn apps om op de uiterste datum eten over te nemen van restaurants en supermarkten. Ook kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk je eigen overschot met anderen delen. Of je doet het in de vriezer voor een volgende keer.

Een ander belangrijk punt… Lang niet iedereen leeft in de omstandigheid dat er verspild kan worden. En ik kan me heel goed voorstellen dat je dit dan leest en denkt: makkelijk praten. Dat klopt. Hier ben ik me zeer van bewust. Ook ik heb perioden gekend dat het bittere noodzaak was om zuinig te zijn. Om niet te verspillen, om heel creatief te zijn. En daar kun je je heel alleen in voelen. Daarom vond ik het heel fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de actie van stichting Present en Rotary Oldebroek-Elburg. Zij brachten 200 pakketten met een lekkere lunch naar mensen die dat heel goed konden gebruiken. Omdat het niet overal altijd van een leien dakje gaat. Juist dan is een extraatje nooit weg. Een extraatje met eten en aandacht. Mooi om hier bij stil te staan.

Kortom, er zijn heel veel opties. Zoals met veel dingen helpen ook hier de kleine beetjes! Begin gewoon met kleine stapjes. Voor mij helpt het in ieder geval om niet uit te gaan van een verspillingsvrije week, maar van een verspillingsvrij jaar. Iedere dag een beetje helpt zeker!

Tanja Haseloop – Amsing
Burgemeester