Oren en ogen van de samenleving

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Veiligheid is belangrijk. We willen allemaal dat onze kinderen veilig opgroeien, en ook willen we allemaal veilig wonen. Als uw burgemeester wens ik u die veiligheid toe. Eigenlijk zouden we gewoon de achterdeur open willen laten als we nog even een boodschapje halen en de kinderen buiten spelen. In dat beeld is er geen ruimte voor criminelen. Helaas is dit niet altijd een reëel beeld. Steeds vaker zien we dat de onderwereld voor het uitvoeren van haar activiteiten gebruik maakt van onze samenleving. Van mensen, bedrijven en winkels bijvoorbeeld.

Ondermijning noemen we dat ook wel. Vorige week was het de week van de ondermijning. Een week waarin we als gemeentes samen met andere overheidsorganisaties en met partners zoals de politie extra aandacht hebben besteed aan het tegengaan van criminaliteit.

Het klinkt zo logisch, maar waar hebben we het dan over? Zoals Cruijff al zei: je gaat het pas zien als je het door hebt. Zo is het ook met ondermijning. Daarom hier een paar voorbeelden van criminele activiteiten in de ‘gewone’ wereld. Een boer wordt benaderd om voor een leuk bedrag schuren te verhuren. Later blijkt hier een hennepkwekerij in te zitten. En dan kun je als verhuurder niet meer terug. Een onderneming waar grote bedragen contant worden afgerekend of producten die voor een prikkie, al dan niet online, te koop worden aangeboden. Onze jongeren die met mooie verhalen en veel geld overgehaald worden om een ‘klusje’ te doen. Een mooie stelregel is de volgende: lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook… Soms zit er aan een verhaal duidelijk al een luchtje, maar soms ook helemaal niet. Ruikt u onraad? Meld het dan! Altijd! Niet twijfelen –doen! Beter een keer teveel bellen dan niet.

In Oldebroek zijn er veel opties om te laten weten dat je een situatie niet vertrouwt. Natuurlijk, de politie bellen kan altijd. Als u vindt dat er direct politie moet komen belt u 112. Als er geen spoed is maar u wilt wel uw verhaal doen, dan belt u 0900 – 8844.

Ik kan me best voorstellen dat de politie bellen misschien niet goed voelt. Dat het voelt als verraden. Dat het eng is. Dat je je misschien zelfs afvraagt of je er zelf niet door in de problemen komt.
We hebben daarom in Oldebroek ook het Meldpunt drugs. Dit verandert binnenkort in het Meldpunt ondermijning en kan dan dus voor veel meer onderwerpen dan alleen vermoedens van drugshandel of andere drugs gerelateerde zaken worden gebruikt. Meld Misdaad anoniem is tegenwoordig in Oldebroek ook een optie. Hoewel dit pas een paar maanden ‘in de lucht’ is, is onze eerste zaak al gemeld én opgerold. Een mooi resultaat. Natuurlijk hoop ik niet dat er nog vele volgen; dat zou ook weer vreemd zijn.

Waarom is dit zo belangrijk? Het tegengaan van criminaliteit gaat het best als we samenwerken. En u, inwoners van de dorpen, wijken, straten, u bent onze ogen en oren. U weet het beste wat er leeft, wat er speelt. Of er opeens iets is veranderd. Met uw hulp kunnen wij dit deel van ons werk beter doen. En echt, via Meld Misdaad Anoniem – 0800 - 7000, kunt u uw melding veilig doen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de gevolgen voor uzelf. Zo’n melding doet u niet alleen voor uzelf, maar voor ons allemaal! Om onze inwoners, onze kinderen te beschermen. Daarom zeg ik dus, doen!

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester