Tijd met elkaar

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Soms ben je ergens en hoor je niets anders dan het tikken van de klok. Oorverdovend kan het zijn, dat getik. In een andere situatie klinkt diezelfde klok waarschijnlijk heel anders. Of hoor je ‘m zelfs helemaal niet. Zit je in de wachtkamer bij de huisarts dan kan een minuut voelen als een half uur, heb je vakantie dan is een week maar zo weer voorbij. Tijd is een bijzonder iets. Kostbaar, maar kost niets. Voor de één is er altijd tijd te weinig, de ander weet zich met de tijd geen raad.

Twee keer per jaar verzetten we de klok. Ook afgelopen weekend was het daar weer tijd voor. De rest van het jaar kunnen we niet vooruit of terug in de tijd. En dat is goed, maar ook wel jammer. Hoe leuk zou het zijn, even terug te gaan naar je eigen kindertijd. Niet eens perse om dingen anders te doen, maar gewoon om even te kijken hoe het ook weer was. Samen te zijn met mensen die je nu moet missen. Geen mobieltjes, maar samen bij de kachel. Een spelletje spelen, met de kennis van nu zien hoe anders het toen was.

En ook tijd vooruit spoelen gaat niet of alvast even gluren, zoals bij een spannend boek. We kunnen niet anders dan de toekomst op ons af te laten komen. Vooral vroeger hoorde je vaak: ‘de tijd gaat snel, gebruik haar wel’. En zo is het. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar hebben gelukkig wel invloed op hoe dingen lopen. Niet op alles natuurlijk, dat is maar goed ook. Maar we hebben wel degelijk een verantwoordelijkheid richting de toekomst. Voor die van onszelf en voor de toekomst van al die mensen die ons lief zijn.

Als ik, lopend in het bos, mijmer over de komende tijd maak ik me best ongerust. De corona-cijfers lopen op dit moment weer heel snel op. We kleuren rood op de kaartjes en dat baart me zorgen. Terwijl ik dit schrijf wachten we op een persconferentie waarin waarschijnlijk extra maatregelen aangekondigd worden. Ik zou dat zo graag anders zien. Corona achter ons kunnen laten. De donkere dagen van het jaar zonder al te veel zorgen doorbrengen met anderen. Zonder codes, zonder al te veel afstand. Het kan nog niet. Corona is nog niet weg en we zullen met elkaar toch een weg moeten vinden om samen die tijd door te komen.

Het is nu volop herfst. Bladeren in de mooiste kleuren en volop paddenstoelen vormen het bewijs. Hoewel ik erg van zomer en zon houd is ook dit een mooie tijd van het jaar. We kijken vooruit naar Sinterklaas, advent en het Kerstfeest. Ik houd daarvan. Maar voor mij is de mooiste tijd van het jaar de tijd met elkaar, in ieder jaargetijde. En ik hoop van harte dat dat er voor de rest van dit jaar in zit; met of zonder afstand, altijd!

Tanja Haseloop - Amsing
burgemeester