De jeugd van tegenwoordig…

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Je hoort het zo vaak voorbij komen, soms zelfs verzuchtend. Tja, de jeugd van tegenwoordig … Niet zo heel gek ook, die verzuchting. Kranten staan vol met verhalen over de jeugd die overlast veroorzaakt, dingen sloopt of op een andere manier uit de pas loopt. En ook bij ons in de gemeente zijn het vaak de negatieve verhalen die de boventoon voeren. Maar wat als je nu jong bent en, zoals de meeste jongeren, gewoon je best doet. Als je gewoon je beste beentje voorzet op school, actief bent bij een muziek- of sportvereniging of bij een kerk. Als je een baantje hebt, vrijwilligerswerk doet of mantelzorger bent. Als je in je vrije tijd lekker creatief bezig bent, als je het lekker vindt om je te verliezen in een mooi boek of je houdt van gamen met vrienden. Wat nou als je dan steeds maar weer leest dat de jeugd van tegenwoordig …

Ik wil er liever niet aan mee doen, ook al worden mij vaak vragen gesteld over overlast ervaringen. En daarom vandaag ook de andere kant van het verhaal. Vandaag is een grote ‘shout-out’ naar al díe jongeren die iedere dag weer ‘gewoon’ hun ding doen. Als jij zo’n jongeren bent is mijn boodschap: “Trek het je niet aan volg je eigen pad. Je trekt misschien geen krantenkoppen met waar je mee bezig bent, maar jij doet er toe!“ Vandaag is het de hoogste tijd voor dat andere verhaal. Of voor de andere kant van hetzelfde verhaal. Het verhaal van de jeugd van tegenwoordig …

Wist u bijvoorbeeld dat op het Agnieten College in Wezep, de enige middelbare school in onze gemeente, het afgelopen schooljaar bijna iedereen is geslaagd? Het jaar daarvoor was de score zelfs 100%! En wist u dat bijna een kwart van de leerlingen afgelopen jaar een of meerdere ‘plus certificaten’ heeft gehaald omdat ze de vakken waar ze goed in zijn op een hoger niveau hebben gedaan? Een mooi voorbeeld van hoe onze jongeren hun schouders eronder zetten en ‘gewoon’ vol gaan voor hun eigen ontwikkeling en hun eigen toekomst. Ik heb ‘gewoon’ in de zin hierboven tussen aanhalingstekens gezet, want echt gewoon is dat natuurlijk niet. Sterker nog, als dat lukt is het een topprestatie en zegt het iets over de motivatie en inzet van onze jongeren – zeker in coronatijd!

Nog zo iets… twee weken geleden bij het WK volleybal, En nog maar heel kort geleden, bij het WK volleybal, was een ballenmeisje er een uit onze eigen jeugd. Nee, geen wereldnieuws. Wel heel erg gaaf. Je zal het maar meemaken. Een heel bijzondere kans! Ook tijdens de ontvangst van het Thaise volleybalteam, in de Talter in Oldebroek, zag ik heel veel lokaal talent en vooral enthousiasme. Dat doet me zo goed. Een hele sportzaal vol jongeren die ervoor kiezen om op woensdagmiddag lekker te gaan sporten. En dan zijn er ook nog onze kampioenen. Vorige week bijvoorbeeld waren de wethouders op de ATB-baan om Julian Bijsterbosch te huldigen als wereldkampioen BMX. Dan moet je heel veel aan de kant zetten voor je sport of passie. Je talent zo goed en zo veel mogelijk ontwikkelen betekent ook dingen niet kunnen of mogen doen. Het betekent steeds bezig zijn met nog beter te worden in dat waar je goed in bent. Of dat nou vissen, muziek maken, fietsen, pompoenen kweken of kleine huisdieren fokken is.

Want om goed bezig te zijn hoef je echt geen wereldkampioen te zijn. Ik zie het iedere week om me heen. Heel gewone jongens en meisjes op straat, langs een sportveld – onze jeugd draagt zijn of haar steentje bij. Vaak vol enthousiasme. Veel jongeren zorgen voor een familielid dat ziek is of een beperking heeft. Of komt zelf niet veel aan bod omdat er kinderen of gezinsleden zijn waar veel zorg voor nodig is. Er wordt niet veel geklaagd, ze gaan gewoon door. En zo zijn er zoveel verschillende verhalen die van mij in de krant zouden mogen, iedere week opnieuw. Natuurlijk is er overal wel eens wat, want niemand is perfect. Ook dat past bij jong zijn, dat past bij volwassen worden. Maar de jeugd van tegenwoordig, die heeft wat mij betreft heel wat in zijn/haar mars. Kijk maar eens goed!

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester