Een veilig Oldebroek

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Deze week is het de Week van de Veiligheid. Het is ook de week waar 11 oktober, internationale Coming-Outdag, in valt. Misschien is het toeval, die twee gebeurtenissen die samenvallen. Maar het kan ook zo bedacht zijn. In de Week van de Veiligheid gaat het over veilig leven, zonder criminaliteit. We kijken, onder andere samen met de politie, hoe criminaliteit buiten de deur gehouden kan worden en wat we daar zelf aan kunnen doen.

Dit jaar gaat het specifiek over cybercrime en online oplichting, dat is criminaliteit en oplichting via de computer, e-mail of telefoon. Een goed thema, want iedereen loopt kans hier vroeger of later mee geconfronteerd te worden. Verderop in deze krant vindt u een themapagina met onder andere tips van de politie en verhalen van slachtoffers van online oplichting. Daarin valt op dat de gevolgen, vooral ook emotioneel, heel groot kunnen zijn. Ik kan me ook goed voorstellen dat het wat met je doet. Als je ter goeder trouw bezig bent en opeens € 10.000,- kwijt bent is dat natuurlijk verschrikkelijk.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dit onderwerp, zoals ook weer deze week. En hopelijk merken steeds meer mensen het op tijd op als er iets niet in de haak is. Goed op blijven letten helpt echt! En ook hier geldt trouwens het motto ‘maak het ze niet te makkelijk’. Verschillende wachtwoorden die bovendien ook nog eens niet te raden of te herleiden zijn maakt uw online leven alweer een stukje veiliger. En mocht het dan toch gebeuren, praat er over! Het kan iedereen overkomen en er is dus niets om je voor te schamen. Het kan ons allemaal helpen om nog alerter te zijn. En het kan het slachtoffer helpen er beter mee om te gaan en wellicht hulp te krijgen om iets op te lossen. Maar veilig leven gaat voor mij veel verder dan alleen online veiligheid. En daarom is het eigenlijk heel mooi, die combinatie met Coming-Outdag.

Als burgemeester vind ik dat in de gemeente Oldebroek iedereen zich veilig zou moeten voelen. Altijd en overal. Of je nou jongen of meisje bent, blank of gekleurd, homo of hetero. Dat zou niets uit moeten maken. Maar zo voelt het nog niet voor iedereen. En dat vind ik heel erg.

Nog steeds zijn er in Oldebroek mensen die moeite hebben om uit de spreekwoordelijke kast te komen. Die bang zijn voor de reacties van familie, vrienden, mensen uit de kerk, team- of klasgenoten. Mensen die zich daarom anders voor doen dan ze zijn, soms jarenlang. Ik geloof niet dat dat goed voor je kan zijn. Ik gun iedereen dan ook van harte de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn.
Ook hier kan de omgeving helpen. Soms met kleine babystapjes. En soms is het ook voor de omgeving moeilijk, ook dit moet bespreekbaar zijn. Dat lukt niet ‘even’ op een Coming-Outdag. Ook niet door één keer per jaar de regenboogvlag te hijsen. Maar we kunnen op deze dag wel laten zien dat er aandacht voor is. Dat in Oldebroek iedereen zichzelf mag zijn. En dat we met elkaar in gesprek willen en moeten blijven. Ook, en vooral, als dat moeilijk is. En misschien door soms minder primair te reageren of gewoon een keer juist niet te reageren…

De Week van de Veiligheid is van en voor ons allemaal. Want een veilig Oldebroek, waar het goed wonen, werken en leven is, daar moeten we samen voor gaan!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester