Een vluchtsleutel, heeft u hem al opgehangen?

In iedere buurt in Oldebroek wordt deze week door de veiligheidsregio bij verschillende, willekeurig geselecteerde, inwoners een vluchtsleutelhanger en bijpassende tips bezorgd. Die sleutelhanger kan aan een sleutel bevestigd worden en opgehangen bij de voor- of achterdeur. Het is dan niet nodig op zoek te gaan naar een sleutel als er brand uitbreekt, wat kostbare tijd scheelt bij het vluchten.

We zijn gemiddeld 10 minuten per dag bezig met het zoeken naar spullen die we ergens hebben laten slingeren. Maar als er brand uitbreekt is er geen tijd te verliezen. Sterker nog, er zijn maar 3 minuten om veilig te vluchten bij brand en iedereen in veiligheid te brengen. Op zoek gaan naar sleutels om de deur te openen kost teveel kostbare tijd!

Vaste plek

Hang daarom een vluchtsleutel op een vaste plek op de vluchtroute. Dan kan iedereen altijd veilig vluchten bij brand. Een goede plek is naast de voor- of achterdeur; uiteraard uit het zicht voor mensen van buitenaf.

Maak een vluchtroute en oefen deze

Als er toch brand in de woning uitbreekt, is het hebben van een vluchtsleutel én vluchtroute van belang. Maak samen een vluchtroute en oefen deze route regelmatig. Betrek ook kinderen bij het maken van de route, zodat zij ook weten wat ze moeten doen in een noodsituatie. Samen zorgen we zo voor meer veiligheid.

Geen sleutelhanger ontvangen

Bent u niet een van de gelukkigen? U kunt zelf ook een vluchtsleutelhanger aanschaffen. Ze zijn bij meerdere winkels voor minder dan € 5,00 te koop.
Meer informatie over veilig vluchten of de vluchtsleutelhanger via campagnes@vnog.nl.