OvM festival voor vrijwilligers

Op maandag 21 november 2022 organiseren wij een workshopcarrousel voor alle vrijwilligers in onze gemeente. Tijdens deze bijeenkomst is er ruimte om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en samen te genieten van een lekkere maaltijd. We zouden het leuk vinden om u te zien!

De bijeenkomst is op maandag 21 november 2022 van 16.30 uur - 20.30 uur in de Zwikmeule in Oldebroek. U kunt zich aanmelden via het online formulier. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst. Aanmelden is mogelijk tot en met 16 november, 15.00 uur. U kunt zich ook voor een deel van de workshopcarrousel aanmelden.

* de aanmelding is gesloten *

Programma

Het programma is als volgt:

 • 16.30 -16.45 uur: Inloop
 • 16.45 uur: Welkom door wethouder Liesbeth Vos
 • 17.00 - 18.00 uur: Workshopronde 1 (workshop 1 t/m 3)
 • 18.00 -19.00 uur: Aan tafel
 • 19.00 - 20.00 uur: Workshopronde 2 (workshop 4 t/m 6)
 • 20.00 uur: Afsluiting bij de bar

Welke workshops zijn er?

Workshop 1: Vrijwilligers Binden en Boeien de 6B’s

Organisaties draaien op vrijwilligers, maar het is steeds lastiger om die vrijwilligers te vinden en aan je te binden. Hoe krijg je iemand enthousiast om voor de organisatie aan de slag te gaan en hoe houd je die gouden krachten binnenboord? In deze workshop behandelt Nicole Schrijver (gemeente Oldebroek) de zes B’s die allemaal essentieel zijn voor vrijwilligerswerk: bezinnen, binnenhalen, begeleiden, belonen, behouden en beëindigen.

Workshop 2: Signalering Niet Pluis, kom in actie!

Maak jij je zorgen om iemand? Omzien naar elkaar is erg belangrijk. En niet alleen naar de mensen heel dichtbij, maar ook naar de bezoekers van je vereniging, je buren, mensen in het dorp, mensen in de straat. Met elkaar kunnen we bekijken of je zorgen gegrond zijn en wat we daarmee kunnen doen. De Signaleringskaart Niet Pluis is hiervoor een handig hulpmiddel, Yvonne Ruigrok van Mentaal Gezond Veluwe gaat in op wat signalen zijn en wat u er mee kunt doen en het gebruik van de kaart.

Workshop 3: Waarom dementievriendelijke organisatie worden?

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Dementie wordt in de toekomst volksziekte nummer één. De meeste mensen met dementie wonen thuis en gaan er graag alleen op uit, bijvoorbeeld om een boodschap te doen of om iets te regelen. Ook de klanten van uw organisatie kunnen dementie hebben. Omdat de dagelijkse handelingen steeds moeilijker worden, hebben zij mogelijk wat hulp nodig wanneer zij als klant uw bedrijf bezoeken. Jos van der Deure, trainer/voorlichter bij Alzheimer Nederland legt uit hoe een organisatie in vier simpele stappen een dementievriendelijke organisatie kan worden, die:

 • maatschappelijk betrokken is
 • een positief imago heeft
 • effectievere dienstverlening biedt
 • meer tevreden klanten heeft
 • onderscheidend is

Workshop 4: Hoe maak ik mijn organisatie/aanbod zichtbaar? 

Het effectief gebruiken van (social) media om je organisatie zichtbaar te maken. Colin Pelleboer van Bureau Hanze neemt je mee in de wereld van social media. Welke verschillende kanalen zijn er, waar kies je voor en wat vindt je doelgroep interessant.  

Workshop 5: Hoe stel ik mijn grenzen? 

Grenzen stellen in het vrijwilligerswerk is een soms lastig. In de praktijk kom je als vrijwilliger vaak situaties tegen waarbij de grens van je betrokkenheid, verantwoordelijkheid en inzet onduidelijk zijn. Het is moeilijk om “nee” te zeggen. Ook de grenzen van deelnemers moeten in acht worden genomen. In deze workshop leert u onder leiding van Yvonne Ruigrok (mentaal Gezond Veluwe) zicht te krijgen op uw eigen grenzen en leert u op een positieve manier te verwoorden wat u wel en niet wilt. U leert uw grenzen aangeven, nee-zeggen met respect voor de ander en rekening te houden met de grenzen van deelnemers.

Workshop 6: Oldebroek voor Mekaar, klinkt mooi maar wat is het nu 

Samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving met bestaande en nieuwe manieren. Dat is Oldebroek voor Mekaar.  Wat kunnen we doen om een samenleving waarin inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente elkaar stimuleren om zelf verantwoordelijkheid te nemen en actief bij te dragen aan de gemeenschap. Onze eigen burgemeester Tanja Haseloop gaat samen met u in op de werkwijze van Oldebroek voor Mekaar en welke subsidiemogelijkheden er zijn voor initiatieven uit de samenleving.