Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

De afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien Noord-Veluwse basisscholen een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Noord-Veluwe. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 43.852 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. De ingezamelde apparaten worden hergebruikt of gerecycled.

Deelnemende scholen

De afgelopen weken deden  de E-waste Race:De Wegwijzer (Oldebroek), SBO De Springplank (Harderwijk), Van Damschool, Basisschool met de Bijbel (Putten), Ds. Baxschool (Elburg), De Wegwijzer (Putten), Irene, PCB (Ermelo), De Blerck (Elburg), De Wildemaetschool (Elburg), De Morgenster (Nunspeet), Timotheüsschool (Oldebroek). Basisschool Ds. Baxschool uit Doornspijk, gemeente Elburg is met 10.262 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. De Timotheüsschool uit Oldebroek is nipt tweede geworden met 7.318 apparaten en CNS De Wegwijzer zamelde 6.163 apparaten in.

E-waste Race Noord-Veluwe

De Race is een initiatief in samenwerking met Weee Nederland, WeCycle en de gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.

Ds. Baxschool: winnaar E-waste Race Noord-Veluwe 2023