Werkgevers helpen mee in de strijd tegen laaggeletterdheid

Deze week is het de landelijke Week van Lezen en Schrijven. Het is belangrijk om te kunnen lezen en schrijven. Dat wordt deze week extra onder de aandacht gebracht. Het thema van dit jaar is Taal op de werkvloer. Wethouder Liesbeth Vos – van de Weg overhandigde een speciaal gereedschapskistje aan Gerrit van der Meulen van Knipscheer Infrastructuur.

Meer dan 2,5 miljoen mensen kunnen niet goed lezen en schrijven. Dat is één op de zes Nederlanders. Als je niet goed kunt lezen en schrijven kan dat erg lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je wegwijzers niet begrijpt, bijsluiters van medicijnen niet kunt lezen, formulieren invullen lukt niet goed, of het reizen met openbaar vervoer of boodschappen doen is lastig.

Ook in je werk kun je tegen obstakels aanlopen. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van veiligheidsinstructies of het aanvragen van verlof. Maar ook een opleiding of cursus volgen is bijna niet mogelijk, waardoor je niet verder komt.

Gereedschapskistje voor werkgevers

De gemeenten in de regio en de bibliotheek Noord Veluwe slaan ook dit jaar de handen ineen om iets te doen tegen laaggeletterdheid, zoals dat heet. Er is een speciaal gereedschapskistje gemaakt voor werkgevers. Wethouder Liesbeth Vos: “Met de inhoud van dit kistje geven we werkgevers een kans om laaggeletterdheid (beter) bespreekbaar te maken in het bedrijf en moedigen we de medewerkers ook aan om hulp te zoeken. Want wat het probleem en de aanpak vooral zo lastig maakt is de drempel die laaggeletterden ervaren. Door schaamte vinden zij het vaak moeilijk om erover te praten. Dat taboe willen we graag doorbreken, want daar zit de oplossing. Werkgevers kunnen ons daarbij helpen.”  

Aanvragen kistje

Bent u werkgever? Vraag dan het gereedschapskistje aan via ondernemers@oldebroek.nl. Daarmee gaat u voor een win-winsituatie. Uw medewerker krijgt via u de kans aangereikt om zijn of haar talenten tot bloei te laten komen, en deze in te zetten in uw bedrijf.

Wethouder Liesbeth Vos overhandigt gereedschapskistje laaggeletterdheid voor ondernemers aan Gerrit van der Meulen van Knipscheer Infra