Doe mee met de cursus Politiek Actief!

Vraag je je wel eens af hoe beslissingen in de gemeenteraad worden genomen? Denk je wel eens dat je het beter zou kunnen? Of wil je iets voor elkaar krijgen bij de gemeente en je weet niet hoe? Volg dan de cursus Politiek Actief voor de gemeente en ontdek het. Wie weet raak je hierdoor zo geïnspireerd dat je daarna zelf actief wilt worden in de gemeentepolitiek, bijvoorbeeld als raadslid of raadscommissielid.

De cursus start op dinsdagavond 27 oktober 2020. Deelname is gratis.

Voor wie

De cursus is bedoeld voor iedereen die graag meer wil weten over de politiek in de gemeente en nog niet politiek actief is. Misschien denk je er wel eens over na om politiek actief te worden of op een andere manier mee te doen. Maar je weet nog niet precies wat de mogelijkheden zijn of je wil jezelf eerst eens oriënteren. Meld je dan gerust aan. Nick Schouten, cursist uit 2017 en nu raads-commissielid voor de VVD in Oldebroek: “Politiek Actief is een inspirerende kennismaking met de gemeentepolitiek”.

De cursus wordt georganiseerd voor inwoners van de gemeenten Elburg, Hattem, Nunspeet en Oldebroek. Gemiddeld kunnen per gemeente 7 personen meedoen.

Programma

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten, met elk een ander thema en ter afsluiting het volgen van een raadsvergadering. Het is de bedoeling dat alle bijeenkomsten bijgewoond worden.

Bijeenkomst 1: Introductie en kennismaking: dinsdagavond 27 oktober 2020

 • Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
 • Verkiezingen / politieke partijen

Bijeenkomst 2: De gemeente: dinsdagavond 10 november 2020

 • Hoe werkt de gemeente?
 • De besluitvorming binnen de gemeente
 • Beïnvloeding van de besluitvorming

Bijeenkomst 3: De gemeenteraad: dinsdagavond 24 november 2020

 • Taken en rollen van de gemeenteraad
 • De instrumenten van een raadslid
 • Basiskennis gemeentefinanciën
 • Speeddaten met gemeenteraadsleden

Bijeenkomst 4: Debattraining: dinsdagavond 8 december 2020

 • Training overtuigend debatteren

Bijeenkomst 5: Raadsvergadering

 • De cursisten bezoeken tot slot in hun eigen gemeente in december of januari een raadsvergadering, waarbij ook de deelnamecertificaten Politiek Actief worden uitgereikt.

Aanmelden

Heb je interesse, stuur dan uiterlijk 7 oktober 2020 een e-mailbericht met jouw contactgegevens en een korte motivatie aan raadsgriffier Hans Tabak, htabak@oldebroek.nl. Omdat het aantal deelne-mers per gemeente beperkt is, wordt bij teveel aanmeldingen een keuze gemaakt op basis van doelgroep en motivatie.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met griffier Hans Tabak, telefoonnummer 06 11200948.

Locaties

In elke van de vier deelnemende gemeenten wordt een van de cursusavonden gehouden. Uiteraard voldoen de locaties aan de RIVM-richtlijnen (anderhalve meter, hygiënemaatregelen).