Extra aandacht voor lezen en schrijven

Deze week is het de landelijke ‘Week van lezen en schrijven’. Gemeente Oldebroek en de Bibliotheek Noord-Veluwe geven hier ook graag aandacht aan.

Volgens wethouder Vos is dat belangrijk. “Mijn droom is dat er geen laaggeletterden meer zijn in onze gemeente. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid die bestaat uit het onderdeel preventie en het onderdeel mensen helpen die nu laaggeletterd zijn, autochtoon en allochtoon.”

Door het Taalpunt van de Bibliotheek is speciaal voor deze week een ‘Taalwasserette’ ontwikkeld, waarbij de correspondentie van organisaties en instellingen uit de gemeente Oldebroek kan worden getest op leesbaarheid voor mensen met een lager taalniveau. Meer informatie op www.bibliotheeknoord-veluwe.nl.

Puzzeltochten

Ook heeft het Taalpunt puzzeltochten door Oldebroek en Wezep georganiseerd waar jong en oud aan mee kan doen. Op ontspannen wijze oefen je met taal en rekenen. Deelname is gratis en onder de inzenders met de meeste goede antwoorden wordt een boekenbon verloot. Meedoen is makkelijk: haal de puzzeltocht op in de bibliotheek in Wezep of download hem via de website www.bibliotheeknoord-veluwe.nl.

Taalpunt Oldebroek

Het Taalpunt van de gemeente Oldebroek is in de bibliotheek in Wezep. Iedereen die vragen heeft over lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden kan daar terecht. Het Taalpunt is er om je verder te helpen. Dat kan in de vorm zijn van getrainde vrijwilligers of door iemand door te verwijzen naar een taalgroep of school.

Neem contact op met Taalpuntdocent Barrie Nitrauw. Langskomen of bellen is mogelijk op maandagmiddag van 14.00 – 16.00 uur of alleen bellen op vrijdag tussen 18.00 en 19.00 uur op 06 45 70 68 01. Whatsappen kan altijd. Mailen kan ook via taalpuntoldebroek@bibliotheeknoordveluwe.nl.

Verminderen en voorkomen laaggeletterdheid

Tijdens de ‘Week van lezen en schrijven’ vragen gemeenten, bibliotheken, en andere organisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone.