Niet in het zonnetje

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Ik weet niet hoe het met uw agenda is, maar die van mij puilt inmiddels echt weer uit. Vergaderingen en bijzondere bijeenkomsten worden ingehaald en de dingen die ‘vroeger’ gewoon waren gaan nu ook weer door. Vorige week herdachten we Market Garden en was ik in Wageningen om de komst van het bevrijdingsvuur bij te wonen. Heel bijzonder. Ik ontmoette daar twee dames die in 1944 in de trein zaten die in Hattemerbroek beschoten werd. Na 78 jaar herinnerden ze het zich alsof het gisteren was. Voor mij indrukwekkend hoe dit voor deze dames nog zo dichtbij was.

Het afgelopen weekend ging de Burendag ‘gewoon’ weer door. Ook op veel plekken in de gemeente Oldebroek was er iets te doen. Het lijkt zo simpel, samen een kopje koffie drinken, wat klussen of tuinieren of gezellig barbecueën. Het zorgt voor saamhorigheid, verbondenheid en maakt dat je elkaar later ook makkelijker om hulp durft te vragen.

Zelf was ik afgelopen zaterdag andere dingen aan het doen. Ook heel belangrijk. Ik ben zo blij dat juist dit ‘evenement’ dit jaar weer door kon gaan. Iets later in het jaar dan normaal, maar dat maakt niet uit. Een bijeenkomst die vorig jaar echt is gemist. We hadden toen wel een ‘corona-proof’ alternatief, maar dat haalde het niet bij de traditie. Een evenement waar naar uit wordt gekeken. Ik was bij de Regionale Veteranendag. De reden waarom de Burendag belangrijk is, is eigenlijk precies ook waarom de veteranenontmoeting zo belangrijk is. Het is een moment om elkaar te ontmoeten, om bij te praten.

Meer dan 100.000 veteranen kennen we in Nederland. Wij organiseren ‘onze’ Veteranendag samen met de gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek. Meer dan 100 mensen bij elkaar. Allemaal anders, maar wel gelijkgestemden. Mensen die iets gemeen hebben; ze hebben zich ingezet voor vrede, veiligheid en vrijheid van een ander. In een oorlog of in een vredesmissie, in Nederland of ergens anders in de wereld. En ook hier merkte ik hoe dichtbij die ervaringen nog altijd zijn.
Het mooie van deze regionale Veteranendag en van mijn ontmoetingen met deze mensen vind ik dat ze er niet persé op zitten te wachten om in het zonnetje gezet te worden. Of niet op deze dag. Maar erkenning en waardering voor de inzet van deze mensen is natuurlijk wel heel belangrijk. Daarom is deze dag er ook! Het belang van vrede, veiligheid en vrijheid kan niet genoeg benadrukt worden. Mag niet vergeten worden. En dan behoeft deze dag verder geen programma, geen franje. Een kopje koffie, een goede maaltijd, misschien een muziekje. Als het kan een beetje zonneschijn. En verder? Voldoende tijd en ruimte om elkaar te kunnen ontmoeten, te praten, herinneringen en ervaringen te delen. Eindelijk weer!

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester