Gespreksgroep voor volwassenen die opgroeiden met een psychisch zieke of verslaafde ouder

In het najaar van 2022 start op de maandagavond de gratis gespreksgroep KOPP/KOV voor volwassenen. Dit zijn vijf bijeenkomsten voor mensen die opgroeiden met een ouder met psychische problemen. Heb jij wel eens een burn-out gehad? Vind je het ingewikkeld om ‘nee’ te zeggen en je grenzen aan te geven? Voel je je verantwoordelijk voor ouders, broer en zussen? Het kan zijn dat je je hierin herkent en dat dit te maken heeft met jouw thuissituatie als kind. Dan is deze gespreksgroep er voor jou.

Van zo’n thuissituatie kun je ook in je volwassen leven nog steeds de gevolgen ervaren. Wellicht ben jij een Kind van een Ouder met Psychiatrische Problematiek en/of Verslavingsproblematiek, afgekort als KOPP/KOV. Wethouder Liesbeth Vos – van de Weg: “Het opgroeien in een KOPP/KOV gezin kan (gedurende het hele leven) ingrijpende gevolgen hebben. De problemen die dit met zich meebrengt worden ook vaak niet herkend. Niet iedereen ontwikkelt een probleem, maar het is wel van groot belang dat we bewustwording creëren en stigma tegengaan. Ook erkenning van de situatie is van groot belang. Daar werk ik graag aan mee.”

Deelnemers

Ben jij volwassen en had jouw vader of moeder ook psychische problemen of een verslaving? Vind je het nu lastig om hulp aan anderen te vragen? Of heb je moeite om relaties aan te gaan en je te binden? Dan is deze gespreksgroep KOPP/ KOV er voor jou. Deelnemers kennen allemaal een zieke vader of moeder. Zij weten dus ook hoe jij je voelt en hoe het er bij jou thuis aan toe kon gaan. 

Gespreksonderwerpen

In de gespreksgroep leer je van alles, ook over de ziekte van je ouder(s). Hoe herken ik aangeleerde patronen en mechanismen? En hoe merk ik dat in mijn huidige volwassenheid? In ieder van de vijf bijeenkomsten wordt er een ander thema besproken. 

Bijeenkomsten gespreksgroep

  • Locatie: Kulturhus ’t Huiken, Lange Wijden 33 in Elburg
  • Data: 24 en 31 oktober, 14 en 21 november, 5 of 12 december
  • Tijd: 19.30 – 21.30 uur
  • Kosten: gratis

Aanmelden en vragen

Meld je nu aan of stel vragen bij Gert Zomer en Connie Arnold. Mail naar sociaalteam@oldebroek.nl of bel 0525 63 82 00. De gespreksgroep wordt georganiseerd door Stichting Wiel Mantelzorg, Sociaal Team - gemeente Oldebroek, Steunpunt Mantelzorg Nunspeet en Mentaal Gezond Noord-Veluwe.