Hoe is het om niet goed te kunnen lezen en schrijven?

Vorige week dinsdag ervoer wethouder Liesbeth Vos – van de Weg in de Great Escape Caravan hoe het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven. Afgelopen week was het de landelijke Week van Lezen en Schrijven. De escapecaravan was een gezamenlijke actie van vijf gemeenten om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.

Liesbeth Vos – van de Weg: ”Veel mensen staan er niet bij stil hoe lastig dit is. In de escaperoom merk je dat je niet om hulp wil vragen, zo is het ook voor mensen die laaggeletterd zijn. Toch is het heel belangrijk dat we hier met elkaar over praten. Durf te zeggen dat je niet goed kunt lezen en schrijven. En durf iemand op een respectvolle manier hulp te bieden, als je merkt dat lezen en schrijven moeilijk is.”

De handen ineen

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven worden jaarlijks verschillende activiteiten georganiseerd om laaggeletterdheid zichtbaarder te maken. De vijf Veluwse gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde en Oldebroek sloegen hiervoor de handen ineen. Afgelopen week stond in iedere gemeente de speciale Great Escape Caravan. In deze caravan konden mensen zelf ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Op deze manier willen de gemeenten bewustwording creëren over de uitdagingen die deze mensen iedere dag weer ervaren.

Een op de zes Nederlanders

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat is een op de zes Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud. De meeste van hen hebben moeite met lezen, schrijven en soms rekenen. Niet goed kunnen lezen en schrijven maakt dagelijkse activiteiten tot een grote uitdaging. Van het begrijpen van wegwijzers, reizen met het Openbaar Vervoer, tot het juist gebruiken van medicijnen of boodschappen doen. Wat dit probleem vooral zo lastig maakt, is de schaamte die ermee samenhangt.

Behoefte aan meer begrip

Uit onderzoek blijkt dat weinig Nederlanders weten hoe groot dit probleem is. Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven, is het soms moeilijk voor te stellen hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. Er is dus behoefte aan meer begrip, juist van mensen die er zelf niet mee te maken hebben.