Kleinschalige woningbouwinitiatieven

Vanaf dinsdag 9 juli 2024 zijn er in de gemeente Oldebroek meer mogelijkheden voor u voor tijdelijke en langdurige woonruimtes. Dit speelt in op de woonbehoeften. Hiervoor zijn afspraken gemaakt in de nieuwe beleidsnotitie ‘Kleinschalige woningbouwinitiatieven’. Op deze pagina leest u meer over alle mogelijkheden.

Wethouder Beerd Flier is blij met deze aanpassing: ‘’Hiermee spelen we in op de vraag van onze inwoners. Dit geeft meer mogelijkheden voor tijdelijke woningbouw, bijbouwen of verhuur. We denken graag mee, met als uitgangspunt: Ja, mits.’’  

Hoe start u?

U start een kleinschalig woningbouwinitiatief met een concept verzoek. Dit geeft een inschatting van de kans van slagen van uw aanvraag, zodat u geen onnodige kosten maakt. Een concept verzoek is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. U kunt ook meteen een aanvraag omgevingsvergunning indienen.

  • Verzoek of aanvraag indienen

Een concept verzoek of een aanvraag omgevingsvergunning dient u in via het Omgevingsloket.

We denken graag met u mee!

We adviseren u graag wanneer u een kleinschalig woningbouwinitiatief wilt gebruiken. Dit kan op afspraak. 

Afspraak maken

Beleidsnotitie

Het nieuwe beleid zorgt voor meer mogelijkheden om permanent of tijdelijk extra woonruimte te realiseren. Lees de beleidsnotitie voor alle informatie.

Permanente (langdurige) oplossingen

  • Woningsplitsing

Dit mag alleen in het bestaande hoofdgebouw en niet in een bijgebouw. Een erfontwikkelingsplan is een vereiste bij de aanvraag. Let u dan wel op de gevolgen voor bijvoorbeeld de bijgebouwenoppervlakte. Zie beleidsnotitie paragraaf 3.2.

  • Inbreiding (binnen bebouwde kom)

Dit is beperkt mogelijk en alleen op de daarvoor aangewezen plaatsen. Zie beleidsnotitie paragraaf 3.4.

  • Gezamenlijk bewonen van een woning

Inwoning geeft mogelijkheden als u graag meer gezamenlijk wil wonen. Dit kan vanwege een mantelzorgsituatie, ouders die bij kinderen willen gaan inwonen, of omdat iemand tijdelijk geen woningruimte heeft. Let hierbij ook op de kostendelersnorm. Zie beleidsnotitie paragraaf 3.3.

  • Kamerverhuur 

Er moet voor minimaal 25 vierkante meter per persoon beschikbaar zijn voor gebruiksoppervlakte. Daarnaast moet iedere kamer minimaal 9 vierkante meter aan gebruiksoppervlakte hebben. Denk bij de aanvraag aan een beheersplan. Zie beleidsnotitie paragraaf 3.5.

  • Vervangen bestaand(e) bijgebouw(en) door nieuwe woning 

Wilt u uw bestaande bijgebouw vervangen? Dan mag de oppervlakte van de nieuw te bouwen woning niet groter zijn dan de oppervlakte van het te slopen bijgebouw. Zie beleidsnotitie paragraaf 3.6.

  • Wonen in bestaand bijgebouw

Is uw bijgebouw geschikt voor bewoning, dan kan dit getoetst worden voor goedkeuring. Zie beleidsnotitie paragraaf 3.7.

Tijdelijke oplossingen

  • Tijdelijke bewoning in bestaand bijgebouw op erf 

Een bestaand bijgebouw mag tijdelijk als woning dienst doen. Tijdelijke vergunningen kunnen worden afgegeven voor de duur van maximaal 10 jaar. Zie beleidsnotitie paragraaf 3.8.

  • Tijdelijke woonunit op erf 

De voorwaarden voor een tijdelijke woonunit op het erf kunnen verschillen en zijn afhankelijk van de mate van tijdelijkheid, de locatie en de afstand tot omwonenden. De tijdelijke vergunning kan worden afgegeven voor de duur van maximaal 10 jaar. Zie beleidsnotitie paragraaf 3.9. 

  • (Pré)mantelzorgwoning op erf 

Een (pré)mantelzorgwoning kan een tijdelijke woonunit op het erf zijn of tijdelijke bewoning in een bestaand bijgebouw op het erf. Zie beleidsnotitie paragraaf 3.10.