Afvallen

Lees hier de column van dinsdag 10 september 2024.

Afval. Een verzameling van dingen die we niet meer kunnen gebruiken. Online zocht ik naar een alternatief voor het woord afval. ‘Rommel’, ‘puin’, ‘vuil’ maar ook ‘overschot’. En dat slaat dan de spijker op z’n kop. Want wat voor de een afval is, kan een ander nog heel goed gebruiken. Ik zie dan ook best wel eens mensen even snuffelen bij het grofvuil. Je kunt daar soms pareltjes treffen. Een vuilniszak met ‘overschot’ hoort dan ook niet altijd in de container, maar kan ook naar een goed doel of kringloop gebracht worden. Waar het in ieder geval zeker niet hoort is los op de stoep, op straat of in een weiland. En liever creëren we met elkaar ook wat minder afval. Afvallen dus.

Als gemeente moeten we ervoor zorgen dat de straten en wijken netjes zijn. Daarom staan er afvalbakken en vegen we de straten. Maar al het zwerfafval weghalen lukt ons niet alleen. Ik ben daarom ook heel blij met de Wijkhelden van Oldebroek. Groepjes kinderen lopen onder begeleiding van volwassenen een opruimroute en krijgen een zakcentje. Alle benodigde materialen zoals prikkers, zakken, emmers en hesjes worden geleverd. De zakken met het afval nemen onze mannen van de buitendienst iedere maandagochtend mee. Vrijwilligers – nieuwe wijkhelden, jong en ouder – zijn altijd heel erg welkom! Kijk voor meer informatie of aanmelden op www.onzewijkhelden.nl/oldebroek

Helaas is zwerfvuil soms ook echt gevaarlijk. Want als er blikjes in een weiland naast een fietspad gegooid worden liggen ze vaak verscholen in het gras. De boer ziet dat niet bij het maaien en de koeien krijgen gras met stukken blik te eten. Hierdoor kunnen organen beschadigen en in sommige gevallen overlijden de koeien er zelfs aan. Vreselijk! In onze gemeente staan daarom borden om mensen eraan te herinneren dat lege blikjes geen voer voor de koeien zijn. Lever ze liever in voor statiegeld of gooi ze thuis of onderweg in de prullenbak.

Een schone omgeving is heel fijn en belangrijk. Ze zeggen niet voor niets: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. We voelen ons daar over het algemeen een stuk fijner en gelukkig bij. Daarom is ‘Noord-Veluwe In1DagSchoon’ ook een heel goed initiatief. Op vrijdag 13 september zetten we ons samen in om de straten van onze gemeente  - en ook die van Harderwijk, Elburg en Nunspeet - schoner te maken. Met de actie kun je geld ophalen voor een zelfgekozen doel. Het Agnieten College en bassischool De Rank uit Wezep, maar ook collega’s van Goed Bezig en het gemeentehuis doen mee.

Toevallig (of niet) is het van 9 tot 15 september ook de Verspillingsvrije Week. Een week om extra aandacht te vragen voor het eten dat we weggooien: een kwart van al ons voedsel. We delen daarom voedingsmaatjes uit, zodat je de porties gemakkelijker kunt afmeten. En biobakjes zodat je restjes makkelijker kunt opvangen. Dit doen we op 9 augustus op het gemeentehuis en op 12 september bij De Brinkhof in Wezep. Natuurlijk kun je van restjes eten ook nog lekker eten. Eens in de week een kliekjesdag, een onverwachte stamppot of soep is makkelijk én goed voor de portemonnee.

En eind september begint de E-waste Race. Negen Noord-Veluwse bassischolen gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (e-waste). De leerlingen geven zoveel mogelijk klein elektronisch afval een tweede leven. Meld dus je e-waste aan via www.ewasterace.nl en laat het gratis ophalen door leerlingen van De Rank in Wezep of de Nassauschool in Hattemerbroek. 

Ik ben heel blij met zulke acties, want het zorgt ervoor dat we ons bewuster worden. Dat we weten hoe we het anders kunnen doen. En natuurlijk dat onze gemeente nog fijner, opgeruimder en schoner wordt. Maar nogmaals, de kern van het probleem lossen we er niet mee op. Minder zakjes, pakjes en verpakkingen zorgen voor minder afval. Het minder kopen van dingen die je al hebt zorgt voor minder overschot. Dus laten we met elkaar kritisch blijven op wat we (nodig) hebben. Kritisch kijken naar wat afval is en wat niet. En laten we - als het lukt - zo nu en dan de handen uit de mouwen steken om onze gemeente samen schoon te houden. Dankjewel!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester